DigiShots

Alles over zonnebrand bij paarden

Verzorging Opvallend Welzijn

Zon, heerlijk! Ook je paard heeft geen hekel aan zon, als hij bij hitte maar lekker in de schaduw kan staan! Met name bij lichte schimmels en paarden met een witte neus schuilt en witte benen er een nadeel aan felle zon: de huid kan geïrriteerd raken en zelfs verbranden! Net als wij kunnen ook paarden last hebben van de zon en zonnebrand oplopen. 

Oorzaken van zonnebrand

Zonnebrand wordt veroorzaakt door blootstelling aan een te veel aan ultraviolette (UV) straling in het zonlicht, die schade kan veroorzaken in de huid door de vorming van radicalen. Een niet-gepigmenteerde (roze) huid neemt veel makkelijker UV-straling op dan een gepigmenteerde (donkere) huid. Daarnaast verbrandt een dun- of onbehaarde huid eerder dan die met een dikke vacht. 

Gevoelige roze huid

Deze gevoelige roze huid vind je bij paarden op de neus, de lippen en de onderbenen. Bonte paarden, lichte paarden met een ongepigmenteerde huid als ook paarden met veel witte aftekeningen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van zonnebrand. Het is daarbij niet de lichte vacht maar de onderliggende huidskleur die de mate van gevoeligheid bepaalt. Een schimmel heeft bijvoorbeeld een witte vacht en een donkere/gepigmenteerde huid. 

De huid kan in sommige gevallen ook gevoeliger worden voor zonlicht door: 

Opname van (giftige) fototoxische stoffen

Deze stoffen absorberen in de huid onder invloed van zonlicht extra energie waarbij vrije radicalen ontstaan, die zorgen voor schade in de cellen en leiden tot (ernstige) ontsteking in de huid. Deze stoffen bevinden zich in planten zoals St.-Janskruid, bereklauw en rode klaver. Ook geneesmiddelen, zalven en crèmes kunnen deze werking hebben. 

Leverproblemen

Jacobskruiskruid is een bekende in Nederland veel voorkomende plant en een beruchte oorzaak van leverproblemen bij paarden. De lever kan bij ernstige schade de afvalstoffen in het lichaam niet meer goed verwerken. Een van die afvalstoffen (phylloerythrine) is fototoxisch en zorgt ervoor dat de een huid een grotere gevoeligheid krijgt voor zonlicht. 

Verschijnselen bij zonnebrand

Zonnebrand neemt bij paarden vaak ernstige vormen aan, aangezien ze niet tijdig de schaduw op kunnen of willen zoeken. 

Milde zonnebrand

De huid is alleen rood, warm, verdikt en pijnlijk, maar er ontstaan geen blaren, korsten of wonden. 

Ernstige verbranding

Er kunnen blaren ontstaan waar vocht uitkomt. De huid sterft na enkele dagen volledig af, waarna een open wond of korst ontstaat. De huid onder de korst zal langzaam gaan genezen en de korst zal langzaam loslaten. 

Mok

Dit is een huidontsteking van de onderbenen, die ook door zonnebrand kan ontstaan en/of onderhouden worden. 

Diagnose en behandeling  

De daadwerkelijke schade van een verbranding zie je vaak pas enkele dagen later. Het is heel belangrijk om de ernst van de verbranding in te schatten en onderliggende oorzaken zoals een leverprobleem uit te sluiten. Bloedonderzoek naar leverwaarden en leverfunctie kan bijvoorbeeld nodig zijn. 

De behandeling van zonnebrand hangt af van de ernst van de verbranding. Je dierenarts kan je daar het best in adviseren. Belangrijk is om je te realiseren dat de genezing van ernstige zonnebrand weken tot maanden kan duren. 

Bron: De Hoefslag