Paardenvoet, Fries, sok, behang
Paardenvoet, Fries, sok, behang

Alles over mok, en vooral: hoe voorkom je het?

Welzijn Opvallend

De weilanden worden natter en modderiger. Staat je paard veel buiten, heeft hij veel behang (zoals bijvoorbeeld bij een Fries) of witte onderbenen, dan is de kans op mok aanzienlijk groter.

Huidprobleem

Mok is eigenlijk een verzamelnaam van een aantal huidproblemen aan de onderbenen. De aandoening komt het vaakst voor bij vochtig weer, maar er is ook een variant die door zonnebrand wordt veroorzaakt. Die komt vaker voor bij paarden met witte benen. Vaak tast mok alleen de oppervlakkige huid aan. Er zijn echter ernstiger vormen, waarbij de infectie zich uitbreidt tot onder de huid, met een ontsteking tot gevolg.

Bacteriën en schimmels

De paardenhuid is een uitstekende plek voor bacteriën en schimmels. Micro-organismen verblijven en voeden zich op een gezonde huid, zonder dat dit kwaad kan. Wanneer de huid echter beschadigd raakt, bijvoorbeeld door langdurige vochtige omstandigheden, raakt dit evenwicht verstoord.

Goed afdrogen

De organismen kunnen de huid binnendringen en infecties veroorzaken. Sommige bodems maken de huid vatbaarder voor infecties, waardoor meerdere paarden op dezelfde wei of paddock geïnfecteerd raken. Naast een vochtige weide, werkt ook constant afspoelen of wassen voor of na het werken averechts. Goed afdrogen is daarom essentieel! Ook het afscheren van de sokken is geen goed plan. Door de bescherming van de huid weg te nemen, is deze juist vatbaarder voor infecties. Ook wondjes door blessures, schurende beenbeschermers en teveel poetsen vergroten het risico op mok. Een verminderd immuunsysteem speelt eveneens een rol.

Behandeling mok

Er zijn vele middeltjes in de handel tegen van mok. Ze zijn verkrijgbaar in de winkel of via de dierenarts. Stap één is echter de benen droog en schoon houden. In sommige gevallen zul je je paard een poosje binnen moeten houden, uiteraard in een schone stal. Wanneer je met smeermiddeltjes aan de slag gaat, is het belangrijk dat ze de aangetaste plek goed kunnen bereiken. Daarvoor zul je eventuele korstjes moeten verwijderen. Overleg voor je dit doet met je dierenarts, zeker wanneer het een ernstiger vorm van mok betreft!

Schone handdoek

Afdrogen doe je met een schone handdoek, of eventueel met een föhn, als je paard daar tegen kan (;). Breng alleen iets aan op de aangetaste huid als je zeker weet dat deze schoon en droog is. De aanpak van mok is een kwestie van een lange adem. Genezing kan weken duren. In sommige gevallen kun je erger voorkomen door je dierenarts in te schakelen. Hij of zij kan een middel met antibiotica en/of ontstekingsremmers voorschrijven.

Hoe voorkom je mok?

  • Zorg dat de bodem en/of stalbedekking zo droog en schoon mogelijk is
  • Op stal houden is voor sommige paardeneigenaren geen optie, maar in geval van een ernstige infectie heb je geen andere keuze
  • Vermijd overmatig wassen of poetsen van de onderbenen
  • Maak de benen goed schoon voordat je beenbeschermers omdoet
  • Maak zo nu en dan al je spullen schoon, liefst met een desinfecterend middel. Vaak kunnen je beenbeschermers in de wasmachine, in een hoes bijvoorbeeld
  • Voor de training kun je de benen van je paard met een waterafstotend middel insmeren, meestal op olie gebaseerd. Nogmaals: alleen als de benen schoon en droog zijn
  • Er zijn voersupplementen die een gezonde huid stimuleren.
  • Zet modderige delen van je paddock af met schrikdraad
  • Laat een deel van je paddock betegelen, zodat je paard bijvoorbeeld bij het eten van hooi droog kan staan.
  • Wees alert. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter mok te behandelen is.

Bron: Horse & Hound 

Foto: Istockphoto/imamember