Afbeelding
Arnd Bronkhorst/www.arnd.nl

Chippen van paarden

Verzorging Opvallend

Alle paardachtigen (paard, pony, ezel, zebra, etc.) in ons land moeten geïdentificeerd kunnen worden bij een controle tijdens het transport, op keuringen, wedstrijden en bij aan- of verkoop. De chip, die  als het goed is éénmalig geplaatst wordt en dan levenslang actief is, zorgt voor een effectieve controle. Wat gebeurt er eigenlijk bij zo’n controle?

Hoe gaat het chippen bij paarden?

De dierenarts zal voor het plaatsen van de transponder eerst controleren of de gegevens van de microchip gelijk zijn aan de gegevens op de stickers die bij de transponder geleverd zijn. De dierenarts zal daarna de plaats voor het implanteren bepalen. De transponder moet namelijk geplaatst worden halverwege de hals, aan de linkerkant met een handbreedte onder de manenkam. 

Wond of vetbult

Het kan zijn dat implantatie op deze plek niet mogelijk is door bijvoorbeeld een wond of vetbult. Er zal dan licht worden afgeweken van de gewenste plaats. De dierenarts zal op de gekozen plaats de vacht wegscheren, de huid reinigen en desinfecteren alvorens de transponder in de spier te implanteren. Na implantatie controleert de dierenarts de transponder nogmaals op werking en of de gegevens overeenkomen met de ingevulde papieren.

Tijdig aanvragen 

Na plaatsing van de chip moet het I&R (Identificatie en Registratie)-aanvraagformulier, ondertekend door zowel eigenaar als dierenarts, binnen 7 dagen worden opgestuurd naar de paspoort uitgevende instantie. Komt de aanvraag daar niet op tijd binnen, dan zal deze niet in behandeling worden genomen. De eigenaar zal de aanvraag opnieuw moeten doen. De instantie zal uiterlijk 4 weken na ontvangst van het aanvraagformulier het aangevraagde of vernieuwde paspoort opsturen of melden waarom de aanvraag geweigerd is.

Slacht

Wanneer een paard in Nederland is geboren, wél een paspoort heeft maar géén chip, is het verboden om dit dier voor de slacht aan te bieden. Doorgaans vergelijkt men het chipnummer met het nummer in het paardenpaspoort, waardoor men zich ervan kan verzekeren dat het paspoort bij het betreffende paard hoort. Zonder chip is het onmogelijk om dit aan te tonen en zal de medische achtergrond van het betreffende paard niet vaststaan, waardoor het dier niet in de voedselketen terecht mag komen.

En hoe zit het met een van de volgende situaties? 

Paard zonder chip? 

Een paard dat niet gechipt is, mag officieel niet vervoerd worden. Er zal bij een paspoort uitgevende instantie een aanvraag gedaan moeten worden voor een paspoort of de registratie van een chip in een bestaand paspoort. Een ˜I&R bevoegde’ dierenarts chipt je paard, vult hiervoor het registratieformulier in en stuurt dit op naar de desbetreffende instantie.

‘Zwevende chips’ 

Zwevende chips zijn chips waarbij de transponder op een andere plaats in de hals is waargenomen dan gebruikelijk is voor de implantatie.

Veulens chippen 

De eigenaar moet voor veulens tussen 6 weken en 6 maanden na de geboorte een paspoort aanvragen. Binnen deze 6 maanden mag het veulen ongechipt met zijn of haar moeder meereizen naar bijvoorbeeld keuringen, inseminatiestations of nieuwe huisvestingen binnen de grenzen van Nederland.

Chip & paardenpaspoort

In Nederland is het verplicht om paarden te chippen. Alle paarden moeten daarbij ook in combinatie met het bijbehorende paspoort worden gehouden of vervoerd. Staat het paard nu thuis, op een pensionstal of op een manege; het paspoort moet te allen tijde bij het paard aanwezig zijn! 

Bron: De Hoefslag