DigiShots

“Hoefzweer vaker bij ruinen en hengsten dan bij merries”

Verzorging Opvallend Verzorging

Een hoefzweer is voor je paard zeer pijnlijk, maar menig paardeneigenaar zal opgelucht ademhalen wanneer dit de oorzaak van een acute kreupelheid blijkt te zijn. Een hoefzweer is namelijk meestal (!) betrekkelijk eenvoudig te behandelen en bovendien verdwijnt de pijn snel wanneer de zweer ‘openbreekt’.

Oorzaak

Onderzoekers aan de universiteit van Pennsylvania deden onderzoek naar deze aandoening en kwamen tot een aantal opvallende en minder opvallende conclusies. Hoefzweren komen vooral voor in de hoeven van de voorbenen. 

Tussen juni en november komen hoefzweren vaker voor dan in de rest van het jaar. Abcessen is de buurt van de kroonrand hebben meer behandeling nodig dan abcessen op andere plekken. Het herstel duurt in de zomer tot wel tien keer langer dan in de winter. Er zijn paarden die gevoeliger zijn voor het ontstaan van hoefzweren. Zij kunnen er zelfs meerdere tegelijk hebben. 

Hoe acuter en ernstiger de kreupelheidsverschijnselen, hoe korter het herstel doorgaans duurt. Hengsten en ruinen hebben meer kans op een hoefzweer dan merries. Bij hengsten en ruinen duurt het herstel ook vaak aanzienlijk langer dan bij merries

Meer onderzoek

Een aantal van bovenstaande conclusies vraagt om verder onderzoek, geeft Stephen Cole van de Universiteit van Pennsylvania aan. Zo is nog onduidelijk waarom de hersteltijd van hoefzweren bij ruinen en hengsten langer is. Ook willen de onderzoekers graag weten waarom het droge weer in de zomer de hersteltijd van hoefzweren verlengt. 

Bron: TheHorse 

Foto: Arnd Bronkhorst