© DigiShots
© DigiShots Leanjo de Koster

Heeft je paard echt een deken nodig?

Verzorging Opvallend Verzorging

Het is winter en het is voor veel paardeneigenaren de normaalste zaak van de wereld om een deken op hun paard te leggen. Maar... is dat nodig? Op Horse&Hound negen redenen om er eens over na te denken of je je paard wel een plezier doet met een extra laag(je).

1. Thermoneutraal

Paarden hebben een grote ‘thermoneutrale’ zone. Tussen de 0 en 25°C voelen ze zich volkomen ok. Ze hebben het pas koud als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt ligt en dat het warm is, voelen ze pas boven de 25°C.

2. Jij koud? Je paard niet!

Dat thermoneutrale gebied is bij ons mensen veel kleiner en ligt tussen de 25 en 30°C. Dus als wij denken: ‘Brrrr’, dan wil dat niet zeggen dat dat ook geldt voor je paard.

3. Eten zorgt voor warmte

De lichaamstemperatuur van een paard is 38°C en die wordt gereguleerd door voer! Beschikt je paard over voldoende (ruw!)voer, dan krijgt hij het echt niet koud.

4. Extra gewicht

Het kost paarden veel energie om zich warm te houden. Als hij teveel dekens op heeft, is dat extra gewicht, dat hij ook nog eens op temperatuur moet houden.

5. Warmte vasthouden

Paarden houden warmte beter vast dan wij, dankzij hun wintervacht. Ze verliezen warmte via hun huid, adem, mest en urine en doordat ze in contact komen met koude oppervlaktes, zoals een bevroren of natte bodem.

6. Aanpassingsvermogen

Als de temperatuur onder de 0°C komt, houdt het paard automatisch meer lichaamswarmte vast. Hij zal ook beschutting zoeken, zijn bloed zal langzamer gaan stromen om de temperatuur van zijn ledematen te laten zakken en -als hij het echt koud heeft- zal hij gaan beven.

7. Balans

Lichaamstemperatuur is een balans tussen warmte die geproduceerd en verloren wordt. In de kou verliest een paard sneller warmte en zal hij automatisch meer warmte produceren om op temperatuur te blijven.

8. Oren?

Het is een fabel dat je aan de temperatuur van de oren, neus of benen kunt voelen hoe warm je paard is. In plaats daarvan moet je onder de deken voelen, vlak achter de schoft. Als het daar koud is, doe dan een extra deken op; als de deken bezweet aanvoelt, dan is je paard waarschijnlijk te warm.

9. Dus...

Tenzij je paard geschoren is en 24/7 buiten staat, hoeft hij eigenlijk geen deken op tot de temperatuur 5-10°C is. Uitzonderingen zijn oudere, magere of geschoren paarden. Die hebben wel eerder een deken nodig. 

Bron: Horseandhound 

Foto: Remco Veurink  


Foto: Remco Veurink