Afbeelding

Wat doe je als je paard brokkelhoeven heeft

Verzorging Opvallend

Heeft jouw paard last van slechte hoeven of brokkelhoeven? Je kunt de hoefkwaliteit verbeteren, maar het kan erg lang duren voordat het effect van behandelingen zichtbaar wordt. De reden voor slechte of brokkelhoeven is vaak een gebrek aan beweging, droogte, slecht passend of versleten beslag of erfelijkheid eraan ten grondslag. 

Nadat een eventuele oorzaak is aangepakt, zoals het dagelijks natspuiten van de hoeven, meer beweging en/of nieuw beslag, kan de groei van nieuw hoorn met voeding worden ondersteund.

Aminozuren, glucose

Hoeven bestaan voor het grootste deel uit keratine, een eiwit dat structuur/stevigheid geeft. Voor de aanmaak van keratine is o.a. voldoende van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteine nodig. Verder is glucose belangrijk voor de hoefgroei. Vetzuren hebben een barrièrefunctie en helpen bacteriën en schimmels buiten de hoef te houden.

Biotine

Vitamine A speelt een rol bij de celdeling. Een tekort aan deze vitamine is wel eens in verband gebracht met kroonrandontsteking. Biotine is een B-vitamine die in de darmen door bacteriën wordt gesynthetiseerd. Biotine zou de hoefkwaliteit verbeteren, hoewel onderzoeksresultaten nog steeds niet altijd een werking aantonen.

Mineralen

Koper, zink, mangaan, selenium en calcium zijn mineralen die van belang zijn bij de opbouw en bescherming van de hoefstructuur. Een tekort aan één of meer van deze mineralen kan leiden tot hoefafwijkingen, maar meestal zijn tekorten sneller ergens anders zichtbaar. Supplementen ten behoeve van de hoefkwaliteit bevatten vaak deze mineralen.

Natmaken van de hoeven

Het dagelijks natmaken van de hoeven kan, zeker bij paarden die op vlas, koolzaadstro of een ander uitdrogend strooisel staan, kan al heel goed helpen, mits dit lang genoeg wordt volgehouden. 

Bron: Hoefslag 

Foto: Shutterstock