Afbeelding
DigiShots

Hoe houd ik mijn Shetlander gezond?

Welzijn Opvallend Welzijn

Gelukkig zie je in de mensport steeds meer Shetlandpony’s. Erop rijden is een uitdaging, immers, wat betreft formaat is het ras geschikt voor kleine kinderen, maar die kunnen een Shetlander vaak niet aan. Voor mennen met een volwassene zijn ze echter prima geschikt. En bewegen is goed voor dit ras!

Shetlanders zijn sobere pony’s, die onder Nederlandse omstandigheden snel te dik worden. Ze hebben maar weinig energie nodig. De combinatie veel eten en weinig bewegen zorgt voor problemen als hoefbevangenheid en koliek. Hoe vind je de juiste balans voor je pony (als je ‘m niet aan het werk zet)? 

Niet te rijk ruwvoer

Shetlanders zijn net als andere sobere rassen gemaakt om ongeveer 16 uur per dag arm, grofstengelig ruwvoer te eten. Het meeste hooi en kuilvoer dat in Nederland verkrijgbaar is, is vaak te rijk aan voedingsstoffen, waardoor overgewicht gemakkelijk ontstaat. 

Slowfeeder

Een mix van grof hooi, graszaadhooi en stro, indien mogelijk onbeperkt, helpt het energieaanbod laag te houden en de pony toch in de benodigde hoeveelheid structuur en tijdsbesteding te voorzien. Een slowfeeder kan uitkomst bieden. 

Vitamines en mineralen

De meeste Shetlandpony’s doen het prima op alleen ruwvoer, zonder enige aanvulling. Alle soorten ruwvoer kunnen echter erg wisselen in samenstelling, en ook al zijn het maar kleine hoeveelheden, ook een Shetlander heeft vitamines en mineralen nodig. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel supplementen in de handel (eiwit- en energiearm) in allerlei verschillende vormen, van poeder tot korrel tot vloeibaar. Geef een Shetlander liever geen krachtvoer. 

Op dieet

Een Shetlander met ernstig overgewicht moet op dieet, wat voor zowel eigenaar als pony een enorme uitdaging is en veel geduld vergt. De balans tussen voldoende structuur en zo weinig mogelijk energie is lastig te vinden. Overleg met een dierenarts en bij voorkeur ook met een voedingsdeskundige als je pony op dieet moet. 

Eiwit

Teveel eiwit is een nog steeds veelgenoemde oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen bij sobere rassen. Ook Shetlanders hebben maar een lage eiwitbehoefte. Teveel zetmeel en suiker heeft veel kwalijkere gevolgen! Let daarom op met krachtvoer en fructaan in weidegras en hooi. 

Meer informatie over Shetlandpony’s.

Bron: De Hoefslag