Afbeelding
Bas Breedveld

Hoe houd ik mijn Shetlander gezond?

Welzijn

Veel mensen met een of twee paarden hebben ook nog een Shetlander die dient als gezelschapspony. Vaak heeft deze dezelfde dagindeling als de andere paarden, afgezien van het werk; hij eet mee, graast mee, etc. etc.. Aangezien Shetlanders klein zijn, vaak weinig tot geen beweging krijgen en fysiologisch iets anders in elkaar steken dan warmbloeden, zijn ze meestal tonnetjerond.

Voor een Shetlander is dit net zo ongezond als voor ieder ander paard. Hoe houd je je Shetlandpony, die met andere paarden staat, gezond? 

1. Voerbakken omhoog

Rijpaarden worden vaak met krachtvoer bijgevoerd. Voor een Shetlander is een handje voor de vorm nog acceptabel, maar daar moet het dan ook bij blijven. Zorg dus dat de voerbakken hoog genoeg zijn (en zorg ervoor dat er geen opstapje is!). Geef een klein handje als de andere paarden krachtvoer krijgen en laat hem verder struinen naar wat de anderen knoeien. Geef een Shetlander verder ook liever geen fruit, brood en ander ‘snoepgoed’.

2. Ruwvoer in een feeder

Als paarden op de wei bijgevoerd worden (vooral in de winter) is het in het geval van een Shetlandpony raadzaam om een feeder te gebruiken met gaas/hekwerk aan de zijkanten en eventueel een open bovenkant. Zo kunnen de grote paarden gewoon onbeperkt eten en moet de Shetlander wat meer moeite doen voor zijn maaltje. 

3. Op dieet? Beweging!

Als een Shetlander serieus overgewicht heeft en/of het lastig is om hem op een gezond gewicht te houden met bovenstaande tips, is extra beweging het enige resterende devies. Een paar keer per week longeren kan al heel veel verschil maken! 

4. Extra vitamines

En tenslotte: ook een Shetlander heeft voldoende vitamines en mineralen nodig. In verhouding is dat natuurlijk minder dan een groot warmbloedpaard. Een (stuk) mineralenkoek of geconcentreerd supplement in combinatie met een handje bietenpulp of zemelen dekt de lading. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Bas Breedveld