Trekpaard Detail-GOES16L73073
Trekpaard Detail-GOES16L73073 © DigiShots

Ardeense trekpaarden halen vuilnis op in Schaarbeek

Algemeen Opvallend

Al jarenlang wordt in het Belgische Schaarbeek het huisvuil niet alleen met vuilniswagens, maar ook door aangespannen Ardeense trekpaarden opgehaald. En met succes.  ”Vroeger hadden we drie vuilniskarren, maar sinds de komst van de trekpaarden hebben we er daar een van kunnen schrappen. Het paard krijgt iets minder werk verzet dan de vuilniskarren, maar daarnaast zijn er alleen maar voordelen.”

Ecologischer en economischer

“Zo is een trekpaard veel ecologischer dan een vuilniskar. Maar ook op economisch vlak zijn de trekpaarden een schot in de roos. Je hebt wel een ploeg mensen nodig die hen verzorgen, maar daarnaast is een trekpaard veel goedkoper dan een vuilniskar. Ten eerste is er de aankoopprijs zeker tien keer goedkoper, en dan zwijg ik nog over de verbruikte brandstof.”

“Het belangrijkste aspect is echter het sociale. Ik sta er iedere keer versteld van wat zo’n paard in de buurt teweegbrengt’, gaat Geert verder. ‘Veel jongeren die in de stad wonen, hebben overigens nog nooit een paard gezien en Domino krijgt dan ook veel aandacht. Ik heb ook nog nooit gezien dat iemand een vuilniswagen aaide. Voor de vuilnismannen is het ook leuk, mensen nemen te tijd om een praatje met ze te maken.”

Krachten doseren

In totaal ontfermen zes gemeentewerkers zich over de drie trekpaarden. Sébastien Adant en Pauline Piekarczyk helpen mee aan de opleiding van de trekpaarden. Zowel Pauline als Sébastien hebben van hun hobby hun beroep kunnen maken. Ze genieten er dan ook van als de trekpaarden veel bekijks krijgen van voorbijgangers. 

“In de winter loopt er minder volk op straat, dus is de aandacht altijd iets minder”, zeggen ze. “Maar vanaf de lente moeten we soms zelfs mensen wat afblokken. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de paarden werken en vuilnis ophalen in plaats van geaaid te worden.”

Bron: Nieuwsblad