Roeireddingboot
Roeireddingboot

Paardenreddingboot blijft noodgedwongen op stal

Algemeen

De demonstraties met de paardenroeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’  op Terschelling moeten deze zomer noodgedwongen van de evenementenkalender worden geschrapt. Er blijken te weinig trekpaarden beschikbaar. “Nu we na twee jaar stilstand vanwege de Corona-beperkingen eindelijk weer los kunnen, blijkt dat er onvoldoende paarden beschikbaar te zijn”, zegt Martinus Kosters van de Stichting Museumreddingboot teleurgesteld. “Sommige getrainde paarden zijn inmiddels te oud, een eigenaar met paarden is afgehaakt en er zijn paarden kreupel of anderszins.”

Geen vervangende paarden te vinden

De demonstraties op het Noordzeestrand, afwisselend bij West aan Zee en Oosterend, werden altijd gegeven met twaalf Friese paarden. Nu zijn er nog slechts zes beschikbaar. Omdat er onvoldoende Friese paarden met trekervaring zijn, is door de stichting ook gekeken naar andere soorten, maar dat is niet gelukt. Er zijn wel heel veel paarden op het eiland, maar nauwelijks paarden die nog voor de wagen lopen. Alleen de huifkarbedrijven hebben trekpaarden, maar die hebben in het zomerseizoen volop werk. Bovendien moeten deze omzet voor hun respectieve bedrijven genereren. “Inhuren van deze professionele paarden is een optie, maar het benodigde geld heeft onze stichting niet”, zegt Kosters.

Uniek evenement

“We hopen dat er in de toekomst toch een oplossing komt, want de spectaculaire lancering van een ROEIreddingboot met paarden is uniek in de wereld. De vier demonstraties trokken jaarlijks samen steeds meer dan 10.000 bezoekers. In de afgelopen jaren hebben onze vrijwilligers de techniek van het lanceren weer aangeleerd en hebben we de juiste materialen verzameld. Het zou vreselijk jammer zijn wanneer we hier niet mee verder kunnen. Maar zoals gezegd: zeker dit jaar helaas dus geen lanceringen van de ‘Schumacher’.