Masterclass
Masterclass

Enthousiaste reacties na boeiende eerste MenSport Masterclass *tips van Bram en Glenn*

Algemeen

Zo’n 250 mensportliefhebbers waren vrijdagavond getuige van de leerzame MenSport-Masterclass bij Manege Luxool in Nijkerk. Aandachtig luisterden ze naar de tips van Bram Chardon, Glenn Geerts en Jaap Boom aan de vier menners die in de baan verschenen, met elk hun specifieke, vaak herkenbare vraagstuk. Zonder volledig te kunnen zijn, hier enkele tips van Bram, Glenn en Jaap die de deelnemers aan de clinic meekregen. In het algemeen valt op dat de drie heren veel aandacht besteden aan een correcte optoming en afstelling. Daar valt vaak al heel wat te winnen. Bij het vinden van het juiste bit bijvoorbeeld, merkt Glenn echter ook op dat knutselen aan het bit niet zaligmakend is: “Het is niet het geweer dat gevaarlijk is, maar de hand die de trekker overhaalt.”

“Lussen leggen in fasen”

De vier Welsh-pony’s van Tetske Douma vormen een prachtig span en het geheel oogt blinkend en verzorgd. Toch is duidelijk dat het span meer een blok mag vormen en dat is inderdaad Tetske’s vraag aan Bram en Glenn. Als vierspanrijders kunnen zij haar vast helpen. De eerste tip is al meteen eentje die met de optoming te maken heeft: het voorspan staat te ver naar voren, de strengen mogen een gaatje of zelfs twee korter. Dan springt Bram achterop om aanwijzingen te geven. Tetske mag in plaats van één lange lus nemen tijdens een wending, de lus in drie keer nemen. Dat vereist meer handigheid, maar is op den duur veel effectiever. Een vraag aan het publiek van Bram: ‘Wat valt jullie ook op bij deze aanspanning?’ Het antwoord komt prompt: ‘De zweep is te kort’. Dat is inderdaad het geval, met de zweep die Tetske nu hanteert, kan ze haar voorpony’s niet bereiken.

“Focus op onafhankelijk reageren”

Huib Goetheer rijdt nog maar een half jaar met zijn tweespan KWPN’ers, waarvan het ene paard fanatieker is dan het andere. Hoe krijgt hij zijn paarden evenveel aan het werk, en hebben de menners tips om de aanleuning bij beide paarden netjes en stil te krijgen? Het is inderdaad opvallend dat Huibs rechterpaard onrustiger is, zowel in zijn lopen als in de aanleuning. Bram: “Probeer de oplossing niet te zoeken in het langzamer laten lopen van het onrustige paard, maar meer in het met meer impuls lopen en sneller reageren van het meer flegmatieke dier. Dat bereik je door dit paard meer in het enkelspan te rijden.” Praktisch advies: een minder flexibele zweep zonder koord zorgt ervoor dat je alléén het paard raakt dat je wilt bereiken, en niet - per ongeluk - ook het paard dat de aansporing niet nodig heeft. Datzelfde geldt voor klikken met de tong. Niet doen, het zorgt er alleen maar voor dat het onrustige paard nóg onrustiger wordt.

“Niet tegelijk gas geven en remmen”

De twaalfjarige Joris Lauwers had zijn D-pony Casanova TG in de pauze losgereden, daarna was hij degene die de baan betrad. Het probleem van Joris is impuls en ontspanning krijgen bij zijn pony, met name in de vaardigheid. Glenn legt in het algemeen uit dat het belangrijk is om je paard afwisseling te bieden in het werk: longeren, rijden onder het zadel, dressuur, buiten rijden... Dan houdt hij er lol in. Bij Joris merken de beide menners op dat de timing een aandachtspunt is: gas geven (met de zweep) en remmen in de hindernissen (voor een bocht) mag niet tegelijkertijd. Joris mag rustiger zijn in de hand, waardoor de pony meer vertrouwen krijgt: “In bijvoorbeeld een wending naar links is het niet een kwestie van links trekken, maar rechts geven.”

“Laat de controle los”

Marleen Bergamin komt helemaal van Texel om deel te nemen aan de clinic. Net als de pony van Joris (die uit Brabant komt) overnacht haar paard in de stallen van AERES naast Manege Luxool. De uitdaging bij haar Friese merrie La Vie is om haar wat makkelijker te kunnen sturen in de marathon en minder meters te maken. La Vie wordt namelijk graag wat te enthousiast. Bram en Glenn merken meteen op dat de merrie kort in de hals wordt: “Probeer niet alleen te sluiten - dan komt ‘ie achter de loodlijn - maar de controle los te laten. Laat de leidsels maar eens helemaal lang. Eigenlijk is het zowel bij Joris als bij Marleen een kwestie van vertrouwen hebben in je paard: Joris moet erop durven vertrouwen dat zijn pony wel rechtdoor gaat, zodat hij niet hoeft te trekken, en Marleen moet erop vertrouwen dat ze los kan laten.”

“Serieus én af en toe een grap”

“Het was een fantastische avond”, aldus een toeschouwer. “Heel leuk, die interactie tussen de beide jonge wereldmenners, je merkt dat ze elkaar goed kennen. Dan is er ook tijd voor een grapje af en toe. Maar er werd serieus lesgegeven. Ik vond het super dat de één op de bok sprong en aanwijzingen gaf, die dan later met het publiek gedeeld werden. Ook goed om te horen hoe een jurylid een combinatie zou beoordelen als hij die in de ring zou krijgen. Ik denk dat we er allemaal wel iets van opgestoken hebben. Zeker voor herhaling vatbaar!”

“Zeker en vast erg tof”

Ook de clinicgevers zelf zijn enthousiast. “Het is toch altijd een beetje afwachten hoe ons verhaal overkomt”, aldus Bram. “Maar wij zagen vanuit de baan dat de mensen oprecht geïnteresseerd waren en aandachtig alles volgden. Dat merkte je ook aan de vele vragen die gesteld werden.” Glenn: “Het was de reis vanuit België helemaal waard, ik vond het zeker en vast erg tof om hier te zijn en hoop dat de deelnemers en het publiek er iets van opgestoken hebben.” Foto’s: Remco Veurink
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass
Masterclass