menhandschoenen
menhandschoenen

In MenSport 4: Grip op de zaak met menhandschoenen

Algemeen

In MenSport 4 krijgen we grip op de zaak! Freelancer Janine Veschure dook in de wereld van de menhandschoenen. Die dragen we omdat het er verzorgd uitziet om gehandschoend op de bok te zitten, om onze handen te beschermen en voor grip op de leidsels. En in de winter om geen koude handen te krijgen. Waar moet je op letten bij de aankoop van menhandschoenen: welke soort past bij welke menner? En is goedkoop duurkoop? Deelnemers aan het koetsiersbewijs zitten bij voorkeur gehandschoend en met veiligheidshelm op de bok. Deel­nemers aan KNHS-menwedstrijden en hun grooms moeten in de dressuur en vaardigheid naast een schoot en hoofddeksel ook handschoenen dragen. Dus dragen we handschoenen. Om de handen te beschermen, de grip te vergroten en omdat het nu eenmaal zo hoort. Menhandschoenen zijn er in vele soorten, maten en materialen. Welke handschoen (bij) jou past, is af­hankelijk van jou, van jouw handen en van wat je er allemaal mee wilt gaan doen.

Glibbereffect

Handschoenen van glad (goedkoop) leder kunnen, wanneer ze kletsnatte leidsels in bedwang moeten houden, een glibbereffect geven. En als er iets is waar je als menner behoefte aan hebt, zeker in bijvoorbeeld de marathon, is dat grip. Het kan namelijk erg gevaarlijk worden als de leidsels je als zand door de vingers glippen. Vaak worden marathonhandschoenen uitgevoerd met antislip aan de binnenzijde. Omdat het in de marathon niet verplicht is gehandschoend ten tonele te verschijnen, rijden veel (mannelijke) menners dit onderdeel met blote handen. Vrouwen kiezen wel vaak voor een handschoen, ter bescherming.

Dressuur

Bij de dressuur worden vaak gladde bruine lederen leidsels gebruikt. Die kunnen, zeker na een stevige regenbui, glad worden. Er worden liever geen lederen stukjes (zoals bij een springteugel) opgestikt om de grip te vergroten, omdat dit het verkorten en verlengen van de leidsels bemoeilijkt. Veel menners kiezen voor dressuurhandschoenen die de leidsels juist wél de mogelijkheid bieden om door de hand te glijden, maar natuurlijk moet ook een dressuurhandschoen wel iets van grip bieden. Om de leidsels soepel te kunnen verkorten en verlengen is een overdaad aan grip op dressuurhand­schoenen echter niet voor iedereen raadzaam.

Maatje S

Anne de Jong is een recreatiemenner die af en toe een wedstrijd rijdt. “Ik vind het heerlijk om na een drukke werkdag lekker even te gaan rijden”, vertelt ze. “Vandaag had ik er zo’n zin in dat ik in mijn haast mijn handschoenen thuis heb gelaten. Meestal draag ik ze wel tijdens de training, maar … niet altijd dus.” Anne vertelt dat het voor haar niet heel gemakkelijk is om goede handschoenen te vinden, omdat ze erg kleine handen heeft. “Meestal bestel ik ze online, maar dan loop je wel het risico dat een S niet lekker zit. Maar de handschoenen van Harry’s Horse die ik laatst in de uitverkoop bij een webshop bestelde, passen gelukkig wel. Dan mag je voor nog geen vier tientjes niet mopperen.

Gelakte nagels

Waarom ik handschoenen draag tijdens het mennen? Omdat het eigenlijk toch wel een beetje hoort, maar vooral omdat ik het prettig vind. Er zijn niet zo heel veel paardenvrouwen met gelakte nagels maar ik vind het prettig om mijn handen te verzorgen. Door met handschoenen te rijden, bescherm je je handen. Daarnaast geven mijn handschoenen extra grip, maar ik denk dat het ook erg afhangt van je leidsels. Tot voor kort had ik dikke, best wel stugge leidsels waardoor ik veel meer behoefte had om handschoenen te dragen. De leidsels die ik nu heb zijn dunner en soepeler, dat geeft een heel ander gevoel.”

MenSport 4

Lees het uitgebreide, hele artikel in MenSport 4, die nu in de winkel ligt of je hier kunt bestellen. Tekst: Janine Verschure Foto: DigiShots