Anouk van de Beek - Happy
Anouk van de Beek - Happy

Anouk van de Beek: “Eigenlijk was Happy voor mijn opa bedoeld”

Algemeen

Anouk van de Beek (net 19 jaar geworden) uit Putten is al jarenlang actief in de mensport. Met de nu elfjarige merrie Fien deed ze twee jaar geleden onder andere van zich spreken in de MenSport Jeugd Mencup, maar eigenlijk timmert ze pas echt aan de weg met haar ‘nieuwe’ pony Happy Hour. Op het EK voor de Jeugd in Selestat eindigde ze bij de Young Drivers op een hele mooie vijfde plek in het eindklassement. Hoe komt het zo dat ze met de zeventienjarige Happy is gaan mennen, terwijl dat toch al een wat oudere merrie is? “Ja, dat is wel een beetje een apart verhaal”, lacht ze. “Ik was – en ben nog steeds – op zoek naar een jongere pony, die ik zelf kan opleiden en waar ik dan verder mee kan komen in de sport. Maar Happy was eigenlijk voor mijn opa bedoeld. Hij zocht een leuk beestje voor samengestelde wedstrijden. De ervaren Happy leek perfect.”

Zo van Facebook

Hoewel haar opa niet echt warm liep voor de merrie, vond Anouk dat hij haar echt niet kon laten staan. “Zonde toch, ik vond haar heel knap en zei dat hij er spijt van zou krijgen als hij haar niet zou kopen. Zo van de foto op Facebook heeft m’n opa geld geboden, en toen had hij haar. Alleen, de timing had beter gekund: opa kreeg het druk met zijn verhuizing en verbouwing, en dus zei ik: ‘Zal ik Happy dan maar voor je rijden?’ Zo gezegd, zo gedaan. Ik vond haar geweldig, en had meteen een klik met haar.”

Totaal verschillend

Zowel Happy als Fien zijn New Forestpony. Wat karakter betreft zijn ze totaal verschillend, aldus Anouk. “Waar Fien een beetje flegmatiek is, is Happy juist rete-fanatiek en gevoelig. Ze past heel goed bij mij; voor opa was ze eigenlijk niet geschikt, met haar sensibele karakter. Ik heb vooral in het begin veel in het bos gereden met haar, om elkaar te leren kennen. Op een gegeven moment – anderhalf jaar geleden - zei opa: ‘Ik moet het even ergens met je over hebben’. En toen vroeg hij dus of ik haar van hem wilde kopen, vlak voordat ik haar in Nijkerk op een oefenmarathon zou starten.”

Merries

Het is niet zo dat Anouk speciaal een voorkeur voor merries had, maar nu ze ervaring heeft met Fien en Happy, wil ze nooit meer anders. “Je hoort wel eens dat merries van die zeikerds zijn, maar die van mij helemaal niet! En als je ze eenmaal voor je gewonnen hebt, gaan ze voor je door het vuur. Happy is wel een beetje speciaal, ze is eerlijk en lief, maar ook een beetje wantrouwend; misschien heeft ze in het verleden minder leuke dingen meegemaakt, denk ik wel eens.”

Sporthart

Ze vervolgt: “Happy is een pony met een sporthart: “Ze gaat er voor honderd procent voor en geeft nooit op. Ik ben heel voorzichtig met haar, en laat er niet iemand anders achter. Fien wel, die vertrouw ik volledig. Zelfs m’n moeder gaat met haar mennen, ondanks dat ze bang is voor paarden! Een beginnende menner zal een superfijne leerpony aan haar hebben.’

Perspectieventeam

Op de allereerste officiële wedstrijd van Happy reed Anouk zich meteen in de kijker door als eerste te eindigen op de SMW op Texel. Het duo startte direct in de M. Daarna reed ze een paar indoor dressuur- en vaardigheidswedstrijden en vervolgens werd het districtskampioenschap binnengehaald. Nu starten ze dan in het Z. “Ik mocht als lid van het perspectieventeam meedoen aan trainingen en reed de selectiewedstrijden voor het EK en het EK zelf. Het is dus supersnel gegaan met Happy!”

Het perfecte plaatje

Dit indoorseizoen gaat Anouk, die afgestudeerd is als hoefsmid en nu haar eigen bedrijf heeft – voor het eerst starten met Magic, de pony van haar opa. Voor Happy staan er alleen dressuurwedstrijden op het programma. “Ik werk samen met mijn trainer Claudio Fumagalli aan haar dressuur. Hij werkt met ons vooral aan het perfecte plaatje, aan wat een internationale jury wil zien. Ik reed eigenlijk altijd te behouden, juist omdat ze zo snel en sterk wordt, maar van Claudio moet ik haar blíjven bezighouden. ‘Jij moet er toch niet moe van worden!’, zegt hij dan. In principe werkt Claudio alleen met hele goeie menners, zoals op Stal Riant met wereldkampioen Martin Hölle; ik heb geluk dat ik bij hem terechtkan!”

Controle

In de vaardigheid wordt Happy ook steeds beter, vooral omdat de controle beter wordt. “Erik Couwenberg traint ons in dit onderdeel, dus we gaan vooruit. En verder heb ik ook nog de trainingen van bondscoach Ad Aarts en Mark Weusthof. “Onze uitdaging is vooral om precies te rijden, en de tempocontrole. Hard gaan hoef ik Happy niet te leren!”

Opvolger voor Happy?

Voor Fien komen er binnenkort kijkers. “Ik zal haar wel gaan missen, maar kijk naar de toekomst. En dan richt ik mijn pijlen op Happy, want die wordt beter en beter. Tegelijkertijd wil ik graag met een jonge pony beginnen, zodat die Happy kan opvolgen. Zij wordt tenslotte volgende jaar achttien, en dan moet je wel realistisch zijn. Bovendien, ik vind dat opleiden geweldig!” Dus bij deze een oproep: wie een goede jonge pony heeft voor Anouk… laat het maar weten! Foto: Richelle Willemsen/ Fotografie R.Willemsen