20220219 Burgum Paskal de Graaf
20220219 Burgum Paskal de Graaf

Vijfde wedstrijd van de Noordercup verreden in Burgum

Algemeen

Zaterdag 19 februari werd de vijfde wedstrijd van de Noordercup (minimarathoncompetitie van Mendistrict Noord) verreden in de manege van de Mennoruiters in Burgum. Door het aanhoudende slechte weer waren er een paar afmeldingen, maar kwamen er toch nog 54 deelnemers in de baan. Er werd gereden in de rubrieken enkelspan pony, dubbelspan pony, vierspan pony, enkelspan paard, dubbelspan paard, vierspan paard en een jeugdrubriek. De basisrondes werden overdag gereden en de besten per rubriek gingen door naar de finales die aan het begin van de avond verreden werden. Niet iedereen slaagde erin alle ballen te laten liggen, doordat veel wagens af en toe driftend door de baan gingen.

Enkelspan pony: Pieter Douma

Deze rubriek bestond uit 15 deelnemers, vier deelnemers gingen door naar de finale: Sietske Flobbe, Pieter Douma, Betsie van der Ploeg en Tonnie Cazemier. In de basisrondes zaten de nummers één tot en met drie maar enkele seconden van elkaar af. Dus werd in de finale alles op alles gezet om de winst te behalen. Hoewel Sietske nu sneller was dan Pieter, moest ze toch genoegen nemen met de tweede plaats. Pieter was namelijk de enige die foutloos wist blijven en werd zo de winnaar van deze rubriek. De tweede prijs ging naar Sietske, de derde prijs naar Betsie van der Ploeg en de vierde prijs naar Tonnie Cazemier.

Dubbelspan pony’s: Jaap van der Wal

De als eerst geplaatste voor de finale was Hindriëtta Lamein, die hier de strijd aanging met Jaap van der Wal en Jantina Dijkstra. Hindriëtta nam iets te veel risico, wat resulteerde in twee afgeworpen ballen. Jaap was de enige foutloos wist te blijven en wist ook nog eens de snelste tijd neer te zetten, waarmee hij dan ook de terechte winnaar werd van deze rubriek. Hindriëtta nam de tweede prijs in ontvangst en Jantina werd derde.

Vierspan pony’s: Roelf Lamein

Bij de vierspannen pony’s was er geen finale, omdat er maar twee deelnemers waren. De verreden resultaten in de twee manches leverden dan ook meteen de einduitslag op. Roelf Lamein noteerde in beide manches het beste resultaat en werd dan ook de winnaar van deze rubriek.

Enkelspan paard: Jaap de Vries

In de finale van de rubriek enkelspan paard, kwamen vijf deelnemers in de baan. Dat Jaap de Vries snel was, was al gebleken in de basisrondes. Daar zette hij ook al twee keer de snelste tijd neer, maar liet hij wel twee ballen vallen.  In het finaleparcours viel er ook één bal, maar ook nu zette hij weer de snelste tijd neer en werd daarmee eerste. De tweede prijs ging naar Sandra Rusticus, de derde prijs was voor Shiva Bruinsma, vierde werd Johannes Strootman en Gerard Schenk werd vijfde.

Tweespannen paarden: Gerard Hoeksma

Geen van de twee starts in de finale van de rubriek tweespannen paarden, wist het parcours foutloos af te leggen. Maar met de snelste tijd en het minste aantal strafpunten was Gerard Hoeksma de beste en werd hij de winnaar van deze rubriek en moest Henk Dijkstra genoegen nemen met de tweede plaats.

Vierspan paarden

In de rubriek vierspan paarden was er, doordat niet iedereen kon komen door het aanhoudende slechte weer, maar één deelnemer overgebleven. En zo werd Bauke Meindertsma automatisch winnaar van deze rubriek. Hij had weliswaar in beide manches twee balletjes laten vallen, maar hij reed op een gecontroleerde wijze door het parcours.

Jeugdrubriek

Ook voor de jeugd had de organisatie een leuke prijs beschikbaar gesteld. De winst ging hier naar de 12-jarige Alicia Kies. Tekst: Trijntje Lamein Foto: Paskal de Graaf