Anne, MenSportartikel
Anne, MenSportartikel

Van enkelspan pony naar dubbelspan paard met Anne Zaayer.

Algemeen

September 2019, WK ponymennen in Hongarije en hét hoogtepunt voor Anne met haar pony Ravell. Haar jonge troef Ray stond te trappelen om hierna het stokje over te kunnen nemen. Maar met haar allergrootste droom in het achterhoofd, was ook dit slechts een stap in de juiste richting. 

Jonge tuigers

Van jongs af aan wist Anne dat ze uiteindelijk paarden wilde rijden en kocht daarom 2 jonge tuigers erbij naast haar pony. Naast het uitbrengen van pony Ray op de grote wedstrijden, begon ze spelenderwijs met de tuigers. Na hun basisopleiding, mochten zij de wei op om alles te verwerken. Het lot bepaalde anders want er was interesse in Ray vanuit het buitenland. Na een lastige beslissing, hakte Anne de knoop door en gunde ook Ray zijn eigen avontuur. Ray vertrok naar Canada, waar hij zijn carrière voort ging zetten. De tuigers werden vroegtijdig opgepakt en mochten op hun niveau al gaan proeven van de sport. 

Onverwachte wending

Wegens een schouderblessure van Anne’s compagnon Harrie van Hoof, kreeg ze de kans zijn talentvolle span tuigpaarden, Kate en Ken, te gaan rijden. De jonge tuigers werden weer op het land gezet, want Anne greep deze kans met beide handen aan. ‘’Ik zie het als een supermooie kans me verder te kunnen ontwikkelen op een heel ander level.’’ aldus Anne.

Team

Al jaren zijn Ton, Isa, Harrie en Chantal de vaste basis van Drivingteam Zaayer. ‘’Door hun kan ik me volledig focussen op de wedstrijd, ieder heeft zijn eigen taak waar ik 100% op kan vertrouwen.’’ ‘’Daarnaast is er ruimte voor ieders mening en een berg gezelligheid.’’ Als Anne dit vol trots uitspreekt voel je het ‘teamwork makes the dream work’ gevoel wat zo overheerst in de mensport! 

Verschil en overeenkomsten

Het grootste verschil vind Anne het karakter. Pony’s zijn meer op zichzelf en een paard komt naar je toe, die zijn ontvankelijker. Het grootste verschil zat meer in de overstap van enkelspan naar dubbelspan. Bij enkelspan werk je 1 op 1 met het dier, in het span is het vaak dat de een de ander afremt en dat maakt het lastig. Bij een span moet je soms accepteren dat het één even wat minder is, om het andere juist te kunnen verbeteren. Maar het gevoel met je combinatie, de inzet die je moet tonen en de handelingen zijn hetzelfde. ‘’Ho is bij een paard ook gewoon ho’’ verteld ze lachend. 

Cirkel is rond

‘’Ik begin opnieuw in een heel nieuw proces en dat vind ik best een beetje spannend’’ geeft Anne meteen toe. ‘’Maar als ik deze kans nu niet grijp, ligt hij er volgend jaar misschien niet meer.’’ Ze start haar eerste internationale wedstrijd met haar span tuigpaarden in Exloo. Op vrijdag 25 maart zal de aftrap in de dressuurring zijn, gevolgd door de marathon op zaterdag en de afsluitende vaardigheid op zondag 27 maart. ’’ 

Om juist daar te starten, waar ze met Ray eindigde, geeft een speciaal tintje aan deze wedstrijd. Verder liggen beide Kronenberg wedstrijden, Valkenswaard, NK Haaksbergen, Beekbergen en Hengelo in de planning en kijkt Drivingteam Zaayer uit naar een mooi, maar vooral leerzaam seizoen! 

‘Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan’ 

Foto: Privébezit, gemaakt door Theo Janssen.