DSC_3098
DSC_3098

Kronenberg: schitterende finales, veel Nederlandse winnaars

Algemeen

De wedstrijd zit er weer op. Zowel de marathon als de vaardigheid leverden vandaag opnieuw een prachtig schouwspel op. Waarschijnlijk vanwege andere bezigheden op eerste Paasdag liet het publiek het een beetje afweten. Jammer, maar de sport was er niet minder om.

Opklimmen

De organisatie had haar zaakjes top voor elkaar en Grandorse heeft als terrein natuurlijk alleen maar voordelen: overzichtelijk, goede bodem en internationale allure. In de rubriek Vierspan Paard bleef het tot op het laatste moment spannend en de top vijf werd aardig opgeschud. Georg von Stein stond na de dressuur en de marathon op de vierde plaats, maar in de vaardigheid rolde nogal wat ballen en hierdoor zakte de Duitser een eind in het klassement. Zijn plaats werd meteen ingenomen door Glenn Geerts, die met zijn vier vossen een hele sterke wedstrijd reed. Dat kan ook gezegd worden over Koos de Ronde. Na zijn eerste plaats in de marathon klom hij op naar de derde plaats en was vastbesloten deze vast te houden. Alle ballen bleven op de plaats, dat lukte niet bij IJsbrand Chardon. Hij pakte op hindernis twee al een balletje en later nog eentje. Hierdoor wisselden Koos en IJsbrand van plaats. Overigens lieten in deze rubriek maar vier aanspanningen alle balletjes liggen. Australiër Boyd Exell maakte op de voor hem bekende trefzekere manier zijn werk af en eindigde met een royale voorsprong op de eerste plek.

Thuiswedstrijd

Ook iemand die in de vaardigheid haar werk simpelweg afmaakte, was Marijke Hammink. Ze werd met haar vierspan Welshpony’s al eerste in de dressuur en de marathon en was foutloos en snel in de vaardigheid. “Het was vandaag een technisch parcours, maar mijn pony’s waren weer super fijn te sturen en dan was het goed te rijden. Mijn dressuur pony liep nu voorop en dat pakte goed uit.” Jan de Boer mocht aansluiten als tweede en de Belgische Tinne Bax stond op de derde plaats. In de rubriek Tweespan Pony’s ging Melanie van de Bunt aan de leiding. Haar schimmels zijn goed op elkaar afgestemd en trekken er echt aan. Datzelfde gold voor het span van Cas Hendriks. Hij klom van plaats drie naar twee. Waar de buitenlandse deelnemers van ver moesten komen, is Kronenberg bijna een thuiswedstrijd voor de 24-jarige menner uit het plaatsje Zeeland: “Voor mij is het maar 40 minuten rijden. Ik vond het een fijne wedstrijd deze keer. Over de dressuur was ik redelijk tevreden. Voor mijn gevoel waren mijn pony’s wat te snel en te scherp. Hoewel ze aan de zijlijn vonden dat het meeviel. De marathon ging heel goed, dat pakken ze zo aan het begin van het seizoen beter op dan vorig jaar. Dit moeten we natuurlijk wel vast zien te houden. De vaardigheid ging gewoon perfect. Daar heb ik afgelopen week veel voor getraind en vanmorgen heb ik de felste pony vooraf nog even gelongeerd en dat heeft goed uitgepakt. De vaardigheid was technisch niet heel moeilijk, maar ik had gisteren al gezien dat de tijd het probleem was, dus het plan was een goed grondtempo en niet teveel meters maken. De uitdaging nu is om eerste te worden en daar ga ik voor trainen!”

Rijkdom

In de rubriek Tweespan Paard gaat de overwinning mee naar Frankrijk. Hierin werd namelijk Francois Dutilloy eerste. Met nipt, nog geen punt, verschil op Stan van Eijk. De derde plaats zorgt voor nog meer feest in huize De Ronde in Zwartewaal, want deze podiumplek was voor de dochter van Koos, Anna. Haar talent heeft ze duidelijk van geen vreemde. In de overvolle rubriek Enkelspan Paard gingen alle podiumplaatsen naar menners uit het buitenland. Hierin was Rudolf Pestman met een vijfde plaats de beste Nederlander. Hij klauterde van de tiende plaats in de dressuur, naar een vijfde plek in de marathon en sloot af met een eerste plaats in de marathon na een superrit met Fair Play D. “Mooi om te zien dat de scores bovenin best dicht bij elkaar lagen. De marathon gisteren was vrij technisch. Met kleine hindernissen waarin je weinig verschil kon maken. Geen fouten maken was de enige manier om niet te zakken in het klassement. Dat lukte en we hebben vandaag de wedstrijd mooi afgesloten. Ik begon iets rustig in de vaardigheid, maar Fair Play pakte meteen goed en toen kon het tempo omhoog. Dat is wel eens aftasten met hem, want hij is wat onstuimiger en heter van aard dan Diesel. Hoewel hij dus een ander karakter heeft dan Diesel is het een heerlijk paard om mee te werken. Hij is ook echt gefocust op mij. Ik heb veel geleerd van beide paarden, juist omdat ze zo verschillend zijn. Het is een rijkdom om er mee te mogen werken. We hebben best een volle wedstrijdagenda, want ik wil met beide paarden richting het WK trainen.” Overigens was Saskia Siebers in dit onderdeel de grote afwezige. Omdat haar Axel niet fit was trok ze hem terug uit de wedstrijd.

Slapeloze nacht

De beste Nederlander in de 3* Enkelspan Pony was Brent Janssen. Hoewel het balletje in de vaardigheid hem bijna een slapeloze nacht bezorgde, want Hielke laat er praktisch nooit eentje rollen, was de jonge menner vandaag weer super gefocust op de marathon. En niet voor niets, want die ging super en hierin werd hij eerste. Dat leverde in het totaal klassement een derde prijs op. Hou deze jonge Limburger in de gaten, want hij is enorm gedreven en precies. In de 2* rijden nog een paar van die jonge talenten. Zo werd Larissa Reints eerste met haar tweespan pony’s en eindigde de op internationaal niveau nog niet zo ervaren Jur Baaijens als tweede met zijn pony Orchid’s Iwan als tweede. Peter Zeegers maakte met zijn paard Canita na de eerste plaats in de dressuur en de vaardigheid vandaag de wedstrijd af door een sterk gereden marathon. De overwinning kon hem dan ook niet meer ontgaan. Wybe Kramer bezette de eerste plaats in de rubriek Tweespan Paard. De Belgische Freddy Soete zette de para-rubriek op naam na alle onderdelen gewonnen te hebben. Tekst en foto’s: GJ voor MenSport Overname zonder bronvermelding niet toegestaan.
DSC_3098
DSC_3098
DSC_3098