Afbeelding
Privébezit, Ester Reen

Zestien nieuwe, gedreven juryleden staan te trappelen om aan de slag te gaan.

Algemeen

Zestien nieuwe, gedreven juryleden staan te trappelen om aan de slag te gaan.

Op de agrarische school, naast manege Luxool in Nijkerk, zijn na een 10 daagse cursus zestien nieuwe juryleden geslaagd en klaar om aan de slag te gaan. Met een groot tekort aan juryleden zullen de wedstrijdorganisaties staan te springen om deze verse aanwas. 

Criteria.

Via de KNHS kon men zich opgeven. Affiniteit met de mensport en minimaal Z geklasseerd met vijf winstpunten (dressuur en/of samengesteld) waren de criteria om aan te voldoen en te worden uitgenodigd voor een gesprek. Aan de hand van dit gesprek kreeg je te horen of je al dan niet deel mocht nemen aan de cursus. De cursus werd gegeven door Jaap Boom en bestond uit vijf theorie en vijf praktijk lessen.

Theorie en praktijk.

Via de laptop kregen de cursisten de stof toegestuurd, welke je moest doornemen. Op de cursus avond zelf werd de stof en de op wedstrijd gemaakte filmpjes van Jaap besproken. Er werd met name gelet op de houding, loopt het paard correct over de benen en het lopen van het paard in het algemeen. Ook werden de reglementen doorgenomen en hoe te handelen in welke situatie? Voor het praktijk gedeelte werden er aanspanningen geregeld die voor kwamen rijden. De cursisten moesten deze beoordelen en dit werd later met elkaar besproken. Het theorie examen vond plaats in Ermelo. Het praktijkgedeelte werd gehouden op het veld achter manege Luxool, waar Ad van Roon de examens afnam. Per proefonderdeel werden de cijfers van de cursist en de examencommissie vergeleken. Bij een afwijking van 1,5 punt of meer op een proefonderdeel, wordt dit verschil aangemerkt als minpunt. De in totaal zes te beoordelen proeven worden bij elkaar opgeteld en als de cursist 5% van het maximaal aantal punten per proef verschilt met de examencommissie, worden er 5 extra minpunten toegekend. Als de cursist over alle zes de proeven 31,5 minpunt of minder heeft, was hij of zij geslaagd. 

(ver)Nieuw(d)e visie?

Waar gaan de nieuwe juryleden op letten en wat is het belangrijkste gegeven vanuit de cursus? Dat is heel duidelijk aangegeven; Er moet op dezelfde manier naar een proef gekeken worden. De zuiverheid van de gangen en de kwaliteit is het belangrijkste. Uniformiteit uitstralen en vooral een blij paard zien! We willen geen paarden meer die in de krul getrokken zijn, maar lekker los in het lijf zijn, ontspanning en vooral proberen om niet persoonlijk te worden. Blijf blanco de proeven volgen, ook al heb je de combinatie al meerdere keren gezien, zie de vooruitgang of juist een terugval. Er wordt nu minder zwaar gekeken als je niet precies bij de letter je oefening doet, als daarmee de overgang wél mooier wordt. Op zo’n visie zitten deelnemers te wachten, een eerlijk en gelijkwaardig oordeel en vooral met een onderbouwende feedback, om thuis op verder te trainen. Vooral in de B en L klasse moet je de mensen gemotiveerd houden en ondanks mindere punten, met een positief gevoel naar huis proberen te laten gaan. Ook in het M moeten de mensen zich gesteund blijven voelen en zin behouden om nóg verder te willen gaan. Veel valt of staat met een juryoordeel. Na het examen hebben de cursisten nog stage gelopen. Er werden in verschillende klasse ’s, diverse aanspanningen beoordeeld naast een officieel jurylid. Hierna was het hele traject doorlopen en kon de jury zich op gaan maken om zelf ervaring op te gaan doen en op ‘’eigen benen’’ te gaan staan. 

Waar kunnen de wedstrijdorganisaties de nieuwe jury’s vinden?

Een wedstrijdorganisatie kan via mijn KNHS naar ‘’officials’’. Daar staan alle namen van de beschikbare juryleden, zowel de al langer zittende als van de nieuwe aanwas. Wat de organisaties mogen verwachten is een grote groep, gelijkwaardige, geslaagde juryleden met verstand van zaken. Nog steeds is er een tekort aan juryleden, terwijl het zó leuk is volgens de cursisten. Hierbij de oproep om eens na te denken of dit misschien ook iets voor jou is, op het moment dat er zich weer een nieuwe cursus opent? De volgende geslaagden zijn vanaf heden te boeken voor wedstrijden:

* Elise Borgstijn

* Renata Buyserd- Brandwijk

* Jo Claes

* Janneke den Hartog

* Linsey Heijne

* Mirjam Kivits

* Jacques Poppen

* Eva Poppen- Plenter

* Ester Reen

* Saskia Siebers

*Dieke Slingerland

* Carola Timmer

* Lieke van Amerongen

* Melanie van der Bunt

* Marieke Witteveen- Versluis

* Jaron Wolters

Allen van harte gefeliciteerd en op naar hele mooie ervaringen als jurylid! Heel veel succes.

Geschreven door A de Frel

‘Bron; MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’