Afbeelding

Hoe voorkom je dat je paard een ijzer verliest?

Algemeen

Natte en modderige grond, iedereen kent het wel in de winter. Je ziet de drassige benen en dan komt de onvermijdelijke ontdekking dat er een ijzer mist. Verloren hoefijzers zijn niet alleen duur omdat je de hoefsmid moet bellen. Ook kunnen paarden een deel van hun hoef afscheuren op het moment dat zij het ijzer er vanaf trappen. Als het ijzer niet gevonden wordt, kan dat zelfs gevaarlijk zijn. Dus: hoe voorkom je dat je paard een ijzer aftapt?

Springschoenen

Correct passende springschoenen zijn een must, volgens hoefsmid Paul Raw. “Het gaat er niet alleen om de ijzer aan de hoef te houden. Ze beschermen ook je paard blessures. Ik vind de rubberen springschoenen het beste; zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn om volledig over de hoefballen te laten vallen wanneer de hoeven in beweging zijn”, adviseert hij.

Regelmatig beslaan

Een andere must is regelmatig bekappen en beslaan volgens een schema. Het schema moet wel rekening houden met het paard en zijn activiteitsniveau. “De meeste mensen gaan ervan uit dat paarden zes weken op hun ijzers kunnen staan. Maar als je een duurfietser bent die kilometers aan training doet, is het logisch dat schoenen vaker moeten worden vernieuwd. Zorg er ook voor dat je je hoefsmid vertelt wat je met je paard doet, want de manier waarop de hoef wordt bekapt en het type ijzer kan dat veranderen”, zegt Raw.

Overweeg ijzerloos

Wat dacht je ervan om zonder ijzers de winter in te gaan (of zelfs permanent)? Als je paard na een druk seizoen wat rust heeft, is het gemakkelijker en ook beter voor zijn voeten, om een ‘periode zonder ijzers te lopen. En geen ijzers eronder betekent geen ijzers eraf!

Praat met je hoefsmid

Als je paard regelmatig een ijzer mist, bespreek het probleem dan met de hoefsmid om mogelijke oorzaken te bekijken en aan te pakken.

Hoefverzorging

Zorg voor de voeten van je paard. Klinkt voor de hand liggend, maar niet iedereen neemt de tijd om dagelijks zijn hoeven uit te krabben of een olie van goede kwaliteit aan te brengen om de hoefwand en zolen te beschermen. “Er is een groot verschil in termen van hoefkwaliteit tussen paarden die onvoldoende aandacht krijgen en paarden die dat wel krijgen. Je kunt je hoefsmid niet voor de gek houden! Het is onze taak om de ijzers correct er onder te slaan, maar het is de taak van de eigenaar om ervoor te zorgen dat ze aan blijven. Daarbij zullen gezonde hoeven vaker hun ijzers eronder houden.”

Bekijk het dieet van je paard

En tot slot, zorg ervoor dat het dieet van het paard is ontworpen voor optimale hoefgezondheid. Paardenvoedingsdeskundige Clare MacLeod zegt dat hoeven afhankelijk zijn van een voorraad essentiële voedingsstoffen voor kracht, veerkracht en gezondheid, en een goede groeisnelheid. “Het is een misverstand dat eenvoudig een hoefsupplement kan worden toegevoegd voor een gezond basisdieet”, zegt ze. “Een uitgebalanceerd dieet is absoluut essentieel voor alle lichaamsdelen om correct te functioneren, maar de voeding van veel paarden is niet uitgebalanceerd.” 

Bron: Horse & Hound