Afbeelding

Margo Kalverboer: “Dirk zei: ‘Jij en Dirkje passen bij elkaar!’”

Sport

Margo Kalverboer was een echt paardenmeisje, maar het rijden stond jarenlang op een laag pitje omdat ze in het buitenland verbleef. Terug in Nederland kwam het er niet meer van om haar paardenhobby op te pakken vanwege de drukte in het Portugese restaurant dat ze samen met haar man runt. Daardoor kreeg ze tijdens de coronapandemie ineens veel vrije tijd...

“In die periode vroeg ik Dirk Groot, die bij ons in Medemblik met de paardentram rondreed, of ik af en toe met hem mee mocht. Zo kwam het dat ik vaak bij Dirk op stal in Wervershoof was en meehielp met zijn Friese paarden. Ik kreeg een band met zijn jonge merrie Dirkje - die hij zelf had betuigd en af en toe meenam in het tweespan - en mocht met haar aan het werk, zowel onder het zadel als voor de wagen. Zodoende ben ik ook menlessen met haar gaan volgen.”

Dirk werd Dirkje

Dirk is een groot liefhebber van het Friese paardenras, en elk jaar werden er bij hem een paar veulens geboren. In het jaar dat Dirkje geboren werd, moesten de veulens met de letter D beginnen. “Hij hoopte op een hengstje, zodat dat Dirk zou kunnen worden genoemd. Maar in 2017 kreeg hij twee merrieveulens. De naamgeving was echter geen probleem: Dirk werd gewoon Dirkje!”

Eigen paard


Natuurlijk kan Dirk niet alle veulens houden, dus hij verkoopt de jonge hengstjes vaak. “En Dirkje, die gunde hij aan mij”, vertelt Margo. “‘Jullie twee hebben een band met elkaar’, zei hij. ‘Jullie passen bij elkaar.’ Vandaar dat ik Dirkje kon kopen en sinds 2022 mijn eigen paard heb.”

Menlessen


Margo heeft het naar haar zin op stal bij Dirk. “Er is een leuke sfeer tussen de pensionklanten. Op woensdagochtend help ik met uitmesten. Daarna gaan we naar menles, dan heeft Dirkje net haar hooi gegeten.” Ze lest inmiddels ruim een jaar met Dirkje bij de Noorderkoggeruiters in Benningbroek. “We hadden allebei weinig ervaring, maar door de lessen gaan we nu wel vooruit.”

Handvatten

Van haar instructrice krijgt ze handvatten waardoor zij en haar merrie zich verbeteren. “Ik wil ook echt graag leren en probeer alle handvatten die me in de les aangereikt worden door instructrice Ilona Tuyn aan te grijpen. We oefenen veel op tempowisselingen en de lengtebuiging. Omdat het lastig is om op de weg te rijden bij ons, met al dat verkeer, en er bij de stal ook niet veel ruimte is om te oefenen, neem ik Dirkje vaak mee naar de binnenbak van de vereniging om daar te trainen.”

Vaardigheid

Kortgeleden oefende het duo voor het eerst met het rijden van een vaardigheidsparcours. “In het begin was Dirkje nogal kijkerig, maar omdat ze mij vertrouwt, deed ze het toch. Ik vond het moeilijk genoeg, met telkens dat omsturen, maar Dirkje begon er lol in te krijgen, en we werden steeds handiger en sneller. Ik zie het wel zitten om binnenkort eens ‘echt’ te gaan starten, maar wacht daar nog even mee tot we onze nieuwe wagen hebben.”

IJverig en intelligent


Margo noemt Dirkje een superwerkwillig paard. “Dat ijverige heeft ze van haar vader Eise 489. Ze heeft er altijd zin in! Ik heb bij haar geleerd om consequent te zijn, omdat ze zo graag wilde lopen! Ze kon vaak niet wachten totdat we gingen vertrekken, maar nee, ze moet blijven staan en luisteren totdat ik ook echt klaar ben. Gelukkig is ze heel gevoelig voor complimenten, dus als ik haar laat weten dat ze het goed doet, luistert ze wel.”

Ambitie


Inmiddels zitten de eerste dressuurwedstrijden van het tweetal erop. Tijdens de finale van de NoorderkoggenCUP werd ze tweede in de klasse B/L, en dat terwijl ze er pas een paar wedstrijden op hadden zitten. “In het weekend heb ik niet veel tijd omdat ik dan meehelp in het restaurant, maar buiten de weekenden om ben ik graag van de partij. Ik merk aan Dirkje dat ze het leuk vindt om op wedstrijd te gaan. Samen met mijn eigen ambitie om beter te worden, gaan we gewoon lekker door!”

Tekst: Christine Dijk | Foto’s: Privebezit

Bron: MenSport & Showpaard, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding