Afbeelding
Foto: MMD Fotografie

Jaap van der Wal: “Ik win graag, maar niet ten koste van alles’’

Sport

Jaap van der Wal is aangestoken met het menvirus door zijn vader. Die reed vroeger altijd marathonwedstrijden met een enkelspan paard. Voor Jaap waren er maar weinig hobby’s waarin hij voor een langere tijd geïnteresseerd bleef. Tot hij op zijn tiende op menles ging. “Het begon op de Menno manege in Burgum met de Fjord Nero. Hierna ging ik aan de slag met een tweespan zwartbonte Shetlanders uit het vierspan van Jelmer de Jong. Deze pony’s hebben altijd gestald gestaan bij mijn opa. En nu rijd ik fanatiek wedstrijden met mijn vierspan Welsh pony’s.”

Van Shetlanders naar Welsh

“Op een gegeven moment maakte ik de overstap van een span Shetlanders naar een span voskleurige Welsh A pony’s. Na enige tijd stopte mijn vader met het rijden van enkelspan paard en kocht die ook een span pony’s. Al vrij snel bleek twee + twee = vier en hebben we beide spannen met elkaar in het vierspan gezet. Uiteindelijk wilde ik toch graag wat grotere pony’s en heb ik twee bruine welsh C pony’s aangeschaft. Inmiddels hebben alle voskleurige A welsh pony’s plaats gemaakt voor vijf grotere pony’s. Het mennen is bij mij vanaf het begin iets geweest waar ik nooit genoeg van kon krijgen. Ik vind het prachtig, zeker omdat het omgaan en mennen met paarden en pony’s een kwestie van gevoel is. Ook is er op de wedstrijden altijd een gezellige sfeer tussen de menners onderling. En dat maakt onze sport ook zo mooi. De combinatie van steeds een stukje beter proberen te worden en het beste uit je span te halen door te trainen en hierop de juiste manier van voeren af te stellen. Ik vind het ook prachtig dat onze pony’s aan huis staan, hierdoor hebben mijn vriendin Danielle en ik ze elke dag zelf door handen en kunnen we zorgen dat ze optimaal in hun vel zitten. Ik heb één bruine Hackney en vier bruine Welshpony’s waarvan er drie Welsh sectie C gefokt zijn en één uit de kluiten gewassen Welsh sectie A. De overstap naar een iets groter vierspan geeft een voordeel bij de zwaardere wedstrijden. Je bent als combinatie alleen wat langer en daar ligt dan de uitdaging. Mijn streven voor de wedstrijden is natuurlijk winnen. Maar niet ten koste van alles. Mijn pony’s laten me nooit in de steek en daarom vind ik het ook net zo belangrijk dat ze tijdens en ook na de wedstrijd er nog fris bij staan.”


Foto: MMD Fotografie

Marathon Competities

“Het outdoor seizoen bestaat voor mij grotendeels uit het rijden van de Noordelijke Marathoncompetitie. Tijdens het indoorseizoen gaan we vaak wat verder huis. Denk hierbij aan Utrecht, IJsselmuiden, Nijkerk en vaak daarna Houten. De paardendagen van Driezum-Wâlterswâld en de menindoor van Nijkerk staan boven aan het lijstje. Dat komt door het grote deelnemersveld en het vele publiek. Dit jaar tijdens Nijkerk waren de voorrondes helaas net niet goed genoeg voor de finale. Maar de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld hebben we dit jaar kunnen winnen. De strijd aangaan met verschillende deelnemers uit alle hoeken van het land en zelfs uit België maakt dit altijd extra leuk! Voor de toekomst wat het mennen betreft, ben ik momenteel bezig met het opleiden van een jonge pony. Dressuurmatig kan ik zelf nog veel leren en hierin probeer ik ook te verbeteren. De trainingen hebben dit jaar op een iets lager pitje gestaan door de geboorte van onze zoon. Volgend jaar hopen we een aantal samengestelde menwedstrijden mee te kunnen pakken. Ik heb er zin in!”


Foto: Romy Lasschuit

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto’s: MMD Fotografie en Romy Lasschuit