Betsie met Boy tijdens de Marathon van Zuidwolde
Betsie met Boy tijdens de Marathon van Zuidwolde Diederick Galstenen

Betsie: “Boy en ik doen het samen en dat is wat mijn passie zo groot maakt”

Sport

Betsie van der Ploeg groeide als klein meisje samen met haar tweelingzus op tussen de paarden. Haar vader en moeder reden beide paard en gaven les. “Er liep ook altijd een pony voor de wagen. Toen ik op mijn veertiende mijn eerste, eigen zwartbonte Shetlanderveulen Aadriaan kocht, begon ik zelf ook met mennen.” En dat doet ze nu nog steeds met veel plezier.

Zwartbonte Shetlanders

“Mijn vader kocht er nog een zwartbonte Shetlander bij voor mij toen ik zestien was. Dan kon ik dubbelspan rijden met Aadriaan en Melvin als ze oud genoeg waren. Inmiddels was ik ook lid geworden bij de men- en rijvereniging Westerkwatier. Daar ben ik toen met Aadriaan in de dressuurlessen mee gaan rijden. Door te weinig deelname aan de carrousel werd ik gevraagd om in de zestienman draaiende carrousel mee te rijden. Dat vond ik erg leuk, maar ik moest de show wel met een geleende pony rijden. De pony moest namelijk zwart of vos zijn en die van mij was zwartbont. Vanuit daar ontstond de koop van Neal van Carpe Diem. Een zwarte Shetlander waar ik carousselshows mee heb gereden. Aadriaan leek uiteindelijk minder geschikt voor de mensport dan in eerste instantie gedacht en daarom heb ik hem verkocht.”

Alles bereikt

“Kort daarna zag ik Oot van Stal Thuredrecht te koop staan. Een koffievos, dus wederom een speciaal kleurtje, want daar hield ik wel van. Het was een echte allrounder en een leuke uitdaging voor mij. Rond dat moment kwam ook de keuze om mijn rijpaard te verkopen en alleen nog maar te gaan mennen. Mijn rijpaard was namelijk niet de makkelijkste. Mijn ouders zeiden: je kunt maar één ding goed doen, dus wat wil je? Ik ging voor het mennen en van deze beslissing heb ik nog geen moment spijt gehad. Met Oot heb ik alles bereikt wat er maar te bereiken viel met deze kleine, dappere man. Zo waren we Z-dressuur en wonnen we vele marathons. Onze kanjer was helaas te klein om officieel SGMW mee te starten. Toen ik tijdens de Paas oefenmarathon in 2014 met Oot reed in Leek was Geert Slagmolen daar. Hij is de vader van een vriendin die toen met de driejarige New Forest pony Eikhof Boyito reed. Een prachtige valk en qua karakter en in omgang precies hetzelfde als mijn Ootje. Op dat moment zei ik tegen Geert: ‘Als je hem ooit wilt verkopen, wil je dan als eerste aan mij denken?’ Dat heeft hij gedaan, want in mei 2017 belde hij mij op met de mededeling dat Boyito, oftewel Boy te koop kwam. Ik had daar zeker nog belang bij en heb geen moment getwijfeld. Ik ben heen gegaan om te proefrijden en sindsdien zijn Boy en ik een team.


Betsie met Ootje tijdens de oefenmarathon van Zuidlaarderveen - Jan Otter

Nederlands Kampioen

“We functioneren echt als een team en het is wat ons drijft in de dingen die we doen. Daardoor zijn we ook al ver gekomen. Boy en ik doen het samen en dat is wat mijn passie zo groot maakt. Hij werkt altijd duizend procent voor mij en ik waardeer hem om de pony die hij is. In 2019 en in 2021 zijn we Nederlands Kampioen geworden in de klasse L samengesteld. Daarna kwam er voor mijn gevoel een klein dipje, want ik wilde graag verder, maar er was niemand die mij dat drukkertje kon geven hoe dat moest. Ik kwam toen bij Rudolf Pestman om te lessen en hij zag hoe Boy en ik een nog beter team konden worden. Hij legde mij alles in detail uit wat er tussen menner en pony speelt. Ik was nog meer gefocust op beter te worden. Ik vind beter worden belangrijk, maar vooral ook heel veel plezier hebben. Want winnen is leuk, maar echt niet het belangrijkste. Daar ben ik niet mee bezig. Wanneer ik geen focus heb dan gaat het minder goed. Als er iets fout gaat dan ligt dat aan mij als menner en zal ik nooit de pony de schuld geven.”


Betsie met Boy tijdens de Paardendagen Driezum-Wâlterswâld in 2022 - Jitske Werkhoven Fotografie

Gouden pony is zijn kleur waard

“Door de focus te leggen op samen groeien, is mijn dressuur aanzienlijk verbeterd en ben ik in Zuidwolde Noordelijk Kampioen klasse M samengesteld geworden. De focus ligt op nu op het Nederlandse kampioenschap in Exloo in september. En natuurlijk veel plezier beleven samen, want naast dat Boy een absolute krachtpatser is, steelt hij ook menig hart van kinderen. Hij is absoluut favoriet bij mijn nichtje en de kinderen van mijn vriend rijden op hem en mennen met hem. Deze gouden pony is zijn kleur echt in alles waard. Ik wil dan ook nog heel graag lang genieten van hem. Ons doel is om Z te kunnen starten en kijken of we ons kunnen meten aan de internationale rijdende garde. Ik heb zelf niet de ambitie om internationaal te starten, want daar komt heel wat bij kijken. Het liefst wil ik ook nog een keer een pony van jongs af aan opleiden. Maar ik heb wel een aardig eisenpakket aan Boy zijn opvolger, aangezien hij alles heeft wat ik in een pony zoek. Bovendien is Boy pas veertien dus kan ik rustig op zoek. Dat het een apart kleurtje moet zijn, staat bovenaan mijn lijstje net als een werkwillig en goed karakter.”

Bron: Mensport, overname niet toegestaan!

Foto: Diederick Galstenen