Afbeelding

Natte afsluiting van een fantastisch WK in Pratoni

Sport

Na een nacht met zwaar onweer en regenbuien stond vanmorgen het wedstrijdterrein in Pratoni del Vivaro helemaal blank. Voor zondag werd er eveneens slecht weer voorspeld met veel regen en wind. Eind zaterdagmiddag vertrouwde de organisatie het weer al niet en last-minute werden de vrijwilligers verzocht om alle banners van de hekken af te knippen en op te vouwen zodat de hekken geen wind konden vangen en voor de paardenvoeten op de tracks konden belanden.


De zondag begon echter zonder regen en het uitgedroogde gras en stoffige zand namen het gevallen water maar al te graag op. Terwijl de eerste rijders losreden hing er nog lang mist boven het terrein en dat maakte het koud.

Prachtig WK

Antonie ter Harmsel is één van de eerste rijders in het vaardigheidsparcours. Vorig jaar stapte de voormalig tweespanrijder over naar de vierspannen omdat zijn vader, vierspanrijder Herman, niet meer internationaal wilde rijden en Antonie de uitdaging aanpakte om zich te ontwikkelen in het vierspanrijden. Herman vertelt: “Dit is een mooie ervaring voor Antonie en hij leert hier veel van. Het is nu kilometers maken. Fantastisch dat hij hier nu mee doet.”
Ook het grondteam van Mark Weusthof is enthousiast: “Pratoni heeft een fantastische accommodatie, mooie hindernissen, alles is perfect geregeld voor de paarden en de grooms. Jammer dat er maar weinig publiek is, maar de vele Oranje supporters zijn natuurlijk superleuk. Morgen vertrekken we weer richting Oldenzaal.”

Er worden in het begin van de wedstrijd erg veel ballen gereden en de Belgische bondscoach Mark Wentein geeft Tom Stokmans een opdracht mee: “Denk er om, we zijn hier niet in een bowlingcentrum. Door het racen vallen er veel ballen, dus blijf netjes rijden!”

Boyd Exell wereldkampioen

Gaandeweg de wedstrijd verandert het mistige beeld in stromende regen en de top van het klassement moet in deze slechte weersomstandigheden zich niet van de wijs laten brengen. Het lukt uiteindelijk zes menners om alle ballen te laten liggen, maar er is er maar één die dat ook binnen de tijd lukt: Bram Chardon. Zijn vader IJsbrand, Boyd Exell en Mareike Harm maken kleine tijdfouten en Boyd Exell is daarmee voor de zesde keer Wereldkampioen in het individuele klassement, gevolgd door IJsbrand Chardon met zilver en Michael Brachle op de bronzen positie.

Belgische bondscoach zeer tevreden

In het landenklassement verovert Nederland het goud, Duitsland het zilver en België het brons. Bondscoach van Mark Wentein is de eerste die we te spreken krijgen: “We hebben een jong team, dus ik ben zeer tevreden met de beste Belgen die er zijn. Glenn Geerts en Dries Degrieck zijn gewaagd aan elkaar maar ik was ook erg blij met de ervaring van Tom Stokmans. Hij groeit en bloeit en neemt iedereen mee in zijn kielzog. “

Hij vervolgt: “Gezien het budget en de mogelijkheden die we hebben, zijn we zeer tevreden. Voor mij als coach is het budget verdubbeld, maar 0 x 2 blijft 0. De bond heeft me echter beloofd dat ze volgend jaar mijn budget verdriedubbelen!” grapt Wentein.

Nederland goud

De prijsuitreiking vindt helaas plaats in de regen, maar de vreugde is er niet minder om. Na de prijzenceremonie komt er een einde aan dit mooie wereldkampioenschap met de vlagceremonie waarbij de vlag officieel wordt overgedragen aan de FEI en gastland Italië bedankt wordt het mogelijk maken van dit WK.

Tekst en foto’s Gemma Verlaan. Overname niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding