Bram Chardon in Bordeaux
Bram Chardon in Bordeaux Eric KNOLL

Droom komt uit: IJsbrand en Bram Chardon op podium Wereldbekerfinale

Sport

Bram en IJsbrand Chardon droomden er op voorhand van om samen op het podium te staan na afloop van de Wereldbekerfinale 2022-2023 in Bordeaux, Frankrijk. Het doel werd werkelijkheid en ze moesten beide alleen de Australier Boyd Exell voor laten gaan. Exell veroverde tijdens het outdoor seizoen van 2022 al de wereldtitel en mag zich nu ook de winnaar van het Wereldbekerseizoen 2022-2023 noemen. 

Titelverdediger Bram Chardon moest genoegen nemen met de zilveren plaats. Zijn vader won brons. “Om op zo’n wedstrijd samen op het podium te staat is een kroon op ons werk. Het maakt de teleurstelling draaglijker”, vertelt Bram. 

“Twee treden te laag”

“Omdat één van mijn paarden niet topfit was had ik een nieuw paard bij me: Miszter van Herman ter Harmsel. Het span daarom nog even op elkaar inspelen, maar hij heeft het fantastisch gedaan in het achterspan. Als je dan in dit deelnemersveld bij de eerste drie komt…en dan sta je op het podium met je zoon: dat is het mooiste wat er is. Ondanks dat we een paar treetjes te laag stonden, vertelt IJsbrand. “We gingen allebei met het doel om te winnen en dat is niet gelukt. Boyd was het hele seizoen al sterk. We hebben geprobeerd om hem onder druk te zetten. Mijn span heeft dit weekend bewezen dat het snelst zijn. Ik kon gigantisch opschakelen maar door de fouten die ik maakte, zette ik te weinig druk op Boyd. Hij bleef 3 ronden foutloos en heeft verdiend gewonnen. Ik heb gekozen voor een ervaren voorpaard, Farao. Die heeft gebracht wat hij moest brengen. Hij was gigantisch scherp en snel en die fouten hadden niks met hem te maken. Ik maakte gewoon zelf twee inschattingsfouten en stuurde op het verkeerde moment in”, aldus Bram Chardon.

Opluchting voor Boyd Exell

“Het lijkt wel twee tegen één,” grapt Boyd Exell. “Het is voor mij een opluchting dat ik heb gewonnen. Als je fantastische paarden hebt en je rijdt  een goed seizoen, dan is het fijn als het in de finale opnieuw lukt. Indoor rijden betekent veel risico nemen. Dat risico kan worden beloond, maar soms verlies je. Ik verwacht dus echt niet dat ik altijd win.” Voorpaard Jupiter werd hem beschikbaar gesteld door Eric Bouwman. “Hij komt uit het voormalige span van Benjamin Aillaud en ik gebruik hem al het hele seizoen. Hij is heel erg snel en omdat ik hele snelle achterpaarden heb, past hij heel goed in mijn span.” De kersverse wereldbekerhouder noemt vooral zijn team en vaste ondersteuners die het mogelijk hebben gemaakt een levende legende te worden.

Koos de Ronde zijn span liep in de finale een klasse beter dan in de eerste ronde. Zijn tijd van 133,12 mocht er zijn. Helaas ging er in hindernis 9 een bal af. Met de strafpunten van zaterdag erbij bleef hij zesde.

Klik hier voor de volledige resultaten

Bron: Hoefnet/KNHS

Foto: FEI