Indi Kamphuis met Milton
Indi Kamphuis met Milton Cor van Dee

Indi Kamphuis: “We gaan voor het NK in Exloo dit jaar”

Sport

Indi Kamphuis (19) rijdt sinds 2016 met de schimmelpony Milton, een Arabisch volbloed x Connemara. Hij is in eigendom van Bert Spaan, door wie ze besmet is geraakt met de mensport. Indi en Milton rijden dressuur-, vaardigheid-, marathon- en samengestelde menwedstrijden en zijn ook niet vies van puzzelritten en vakanties samen. Het doel van dit jaar: het NK klasse L in Exloo.

Indi en Bert leerden elkaar via een bijzondere weg kennen. “Het was 2016 toen ik aan het wandelen was met mijn verzorgpony, een Shetlander”, vertelt Indi. “Ik liep voorbij het huis van Bert, waar hij toen in de inrit met zijn handen over elkaar naar ons stond te kijken. Hij vroeg: ‘Wat zijn jullie aan het doen?’ Ik antwoordde en vertelde dat ik de Shetlander graag voor de wagen wilde beleren. Zo raakten we in gesprek.”

“Van het een kwam het ander”

Bert had Milton beschikbaar gesteld voor het WK van paramenster Liske van Someren. Helaas ging dat door gezondheidsredenen van Liske niet door. “Toen ik met Bert in gesprek raakte had hij Milton al een tijdje zelf voor de wagen. Van het een kwam het ander, en uiteindelijk spande ik Milton in de weekenden en in mijn schoolvakanties in”, vertelt Indi over het begin van haar mencarrière.

Inmiddels heeft ze een Shetlander en een draver aangekocht. Milton staat bij hen. “Ze stonden eerst met zijn drieën bij Bert, maar doordat hij verhuisde hebben we besloten om ze alle drie te verhuizen.” In de beginperiode stond Bert achterop bij Indi. Ze leerde van hem de kneepjes van het vak en samen reden ze de eerste wedstrijden. Nadat ze vlak voor de finale van de Twente Cup in Ambt-Delden omgingen, besloot Bert een stapje terug te doen. “Hij zei: ‘Ik heb een hele leuke tijd gehad en ik vind het super dat jullie er beide zoveel plezier in hebben’. Ik ging dus op zoek naar een andere groom, waar ik wederom via Bert mee in aanraking kwam.”

Veel meegemaakt

Doordat Bert steeds vaker van huis was, kwamen er nieuwe bewoners in het pand. Dat was Maarten Bannink. “Milton stond destijds nog bij het voormalige huis van Bert, dus daarom vroeg ik Maarten gekscherend of hij niet achterop kon staan tijdens mijn trainingen. Hij was toch in de buurt. Uiteindelijk ging hij vele wedstrijden en ritten met me mee. We vormen een super leuk groepje dat toevalligerwijs bij elkaar is gekomen. Het is fantastisch dat het zo goed klikt en dat we zoveel met elkaar hebben beleefd. We zijn afgelopen jaar zelfs met zijn alle op vakantie geweest naar Texel, met de pony’s en de koetsen. Dat was een geweldig avontuur! Ik ben ze heel dankbaar.”

Door de jaren heen heeft Milton veel progressie geboekt. “Hij was echt geen fijne pony toen hij bij Bert kwam, waarschijnlijk doordat hij in het verleden niet correct is behandeld. Dat merk je nog steeds wel eens, als ik hem bijvoorbeeld iets te duidelijk raak met de zweep. Dan schrikt hij snel en kruipt dan in zichzelf. Daarnaast is Milton super lief, heel slim en een super goede spiegel voor me. Als ik een mindere dag heb laat Milton dat duidelijk merken en nieuwe dingen heeft hij heel snel door.”

Jan de Boer

Voor de koets kan hij wel eigenwijs zijn. “Dat maakt het soms wel een uitdaging met hem. Afgelopen winter heb ik veel les gehad van Jan de Boer. Het was een behoorlijke zoektocht, om de juiste instructeur te vinden. Je moet namelijk niets forceren bij Milton, dan wordt hij tegendraads. Jan heeft ons ontzettend fijn geholpen de afgelopen tijd en Milton is daardoor onder andere een stuk rechter geworden.”

Toekomst

Inmiddels is Milton 20. “Je merkt dat het aanzetten in de marathon nu iets minder wordt, maar hij heeft er nog veel plezier in. Ik wil dit jaar heel graag het KNHS-kampioenschap SWM klasse L rijden in Exloo. Waarschijnlijk ga ik daarna een beetje afbouwen met Milton, maar zolang we nog fijn kunnen rijden hoef hij niet met pensioen. Ik denk dat ik hem daar voorlopig nog geen plezier mee doe!”

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl niet toegestaan

Foto: Cor van Dee