Afbeelding

Familie Swinkels: Aan fanatisme geen gebrek!

Sport

Ivo Swinkels heeft lange tijd enkelspan pony gereden met een haflinger en is nu sinds een jaar actief met een vierspan pony’s, een grote Shetlander maat. Zij zijn op TikTok te vinden onder de naam @Power_Ponies. Hij rijdt met name impulswedstrijden en geniet ontzettend van de entourage eromheen. “Het maakt mij niet uit of ik eerste, tweede of zesde wordt. Ik vind het veel belangrijker dat we een leuke dag hebben gehad met zijn alle en plezier hebben met de pony’s”, vertelt hij aan MenSport & Showpaard.

Volgende generatie

Dat laatste is inmiddels ook overgeslagen op zijn driejarige dochter Bibi. “De paarden staan op een zorgboerderij bij ons in de straat. Als Bibi in het weekend ’s ochtends wakker wordt, wil ze altijd meteen naar stal, om haar bruine pony Dotje (19 jaar) te zien. Ze wilde eerst heel graag een zwart bonte pony, omdat ze dat kleurtje zo bijzonder vond, maar inmiddels heeft Dotje haar hart gestolen.”

“Daarnaast rijdt ze Bixie-wedstrijden, waar ze altijd enorm naar uitkijkt. Haar grootouders zijn haar trouwste supporters en mijn vrouw en ik vinden het natuurlijk super leuk dat we onze passie met haar kunnen delen”, vertelt Ivo. “Desondanks hoeven we haar nooit te stimuleren. We hoeven haar nooit te vragen om naar haar pony te gaan, want voor je het in de gaten hebt staat ze al klaar met haar jas en schoenen aan!”

Moeder Sanne rijdt voornamelijk onder het zadel. “Ze gaat wel graag met ons mee hoor, dus het mennen is voor ons bijna altijd een familie-uitje, haha. Bibi rijdt haar pony onder het zadel en voor de koets, ze vindt eigenlijk alles leuk. Onlangs was er op het RAD gala een kinderrubriek, waar ze aan deelnam met haar vorige pony Jopie. Jopie was toen eigenlijk veel te heet, hij wilde alleen maar galopperen. Mijn vrouw zat naast Bibi en moest hem dus de hele tijd bij zich houden, maar Bibi zat daar met een glimlach van oor tot oor naast. Dat was geweldig om te zien.” Inmiddels rijdt Bibi veelal zelf met Dotje.

Ambities

Terwijl Bibi fanatiek met haar pony bezig is, heeft Ivo ook zijn eigen ambities met het vierspan. “Ik wil deze zomer nog deelnemen aan de Regio West-Brabant Competitie en zoveel mogelijk wedstrijden rijden. Daarnaast ben ik bezig met de opleiding van twee nieuwe jonge pony’s, die ik in de toekomst graag in wil zetten in het span”, vertelt Ivo. “Het lijkt me heel erg leuk als Bibi in de toekomst bij mij achterop zou willen gaan staan op wedstrijd. Misschien draaien later de rollen wel om, dat ik bij haar ga groomen. Hoe dat precies vorm gaat krijgen weten we natuurlijk niet, maar aan fanatisme is bij ons op dit moment geen gebrek! We blijven lekker van de sport genieten zolang we het leuk vinden en ik zoek wedstrijden uit waar kinderrubrieken bij zitten. Dan maken we er voor iedereen een leuk weekend van.”

Een super fanatieke men-familie dus, waar we in de toekomst waarschijnlijk nog veel van gaan horen!


“Kijk papa, een banaan!” aldus Bibi Swinkels - Foto: Deborah Swaans

Bron: MenSport & Showpaard, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Foto: Privebezit & Deborah Swaans