Ilse Steijvers met Tess
Ilse Steijvers met Tess Kelly Zuidema

Ilse Steijvers Districtkampioen Zuid: “Niet van durven dromen”

Sport

In het weekend van 20 mei werd stonden de terreinen van Grandorse in Kronenberg in het teken van de samengestelde menwedstrijd én het districtskampioenschap van Mendistrict Zuid. Ilse Steijvers werd daar kampioen bij de enkelspan pony’s klasse L. MenSport blikt samen met haar terug.

“De dressuur ging op zich wel prima”, vertelt ze bescheiden. Hier kwam ze al precies vijf strafpunten voorsprong op de nummer twee, Brenda Kaptijn. “In de vaardigheid heb ik echt fijn kunnen rijden, waardoor ik foutloos bleef. Toen stond ik aan het eind van de eerste dag ineens veertien strafpunten los op de rest. Dat was heel bijzonder.” Ilse had dat niet verwacht en nooit durven hopen. 

Tien strafpunten los

“Ik heb nog helemaal niet zoveel samengestelde menwedstrijden gereden, dus ik kende mijn concurrentie niet. Doordat de eerste dag zo goed ging, wilde ik tijdens de marathon geen fouten maken. Ik wist dat ik dan zou kunnen winnen, dus ik voelde best wel wat druk op mijn schouders”, vertelt ze.

In de marathon eindigde Ilse als tweede, achter Brigitte Janssen. Ze hield met tien punten verschil haar koppositie stevig vast en mag zich nu districtkampioen noemen. “Dat is echt ontzettend gaaf! De dressuur is over het algemeen echt wel mijn ding, ik rijd mijn pony’s namelijk zelf ook regelmatig onder het zadel. Doordat Tess, een van de Haflingers van mijn vader, waarmee ik in Kronenberg reed, goed is in de marathon, zijn wij samen het best in de vaardigheid. In de marathon mag ik nog iets meer durven te rijden, maar dat heeft tijd nodig. We hebben nog niet veel marathons gereden samen.”

Haflingers

De Haflingers Tess en Bo lopen ook in het tweespan van vader Eric. “Ze zijn halfzusjes (dezelfde vader) en mijn vader heeft ze gekocht toen ze veulen waren. Ik reed vroeger altijd onder het zadel, zo ook beide Haflingers. Van het een kwam het ander, waardoor het me leuk leek om ze ook in de koets te rijden. Ik heb toen eerst plaats genomen achter Bo, omdat ik met haar een beter klik had onder het zadel.” Doordat ze al snel ontdekte dat Tess meer talent heeft voor de koets, rijdt Ilse voornamelijk dressuur- en vaardigheidwedstrijden met Bo. “Tess is degene waar ik samengestelde wedstrijden mee rijd”, vertelt ze. “Zij is heel werkwillig, slim en kan erg eigenwijs zijn. Als ze iets moeilijk vindt zal ze wel proberen om eronderuit te komen, haha! Het is dan aan mij om daarmee om te gaan.”

Inmiddels rijdt Ilse geen wedstrijden meer onder het zadel met Tess en Bo. “Ik train ze nog regelmatig onder het zadel en doe soms een oefenwedstrijdje, maar de focus ligt nu echt op de menwedstrijden. Ik vind vooral de combinatie van de verschillende onderdelen van het mennen super leuk.”

Toekomst

Ilse heeft genoeg ambities. “Met Tess zou ik heel graag nog eens ZZ vaardigheid willen starten, ik rijd nu Z. Maar doordat ik volgend jaar ga studeren in Tilburg en daar ook ga wonen, weet ik niet of daar nog tijd voor is. Ik wil er daarom deze zomer zoveel mogelijk uithalen en het zou super zijn als het KNHS-kampioenschap in Exloo daarvan de afsluiting mag zijn”, aldus de gedreven menster.

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto: Kelly Zuidema