Bram Chardon in de marathon van Beekbergen 2023
Bram Chardon in de marathon van Beekbergen 2023 Arnd Bronkhorst

Bram Chardon opnieuw Nederlands kampioen

Sport

Met een ijzersterke slotdag is Bram Chardon voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen bij de vierspannen geworden. In de internationale wedstrijd in Beekbergen, waar het NK deel van uitmaakte, werd Chardon tweede achter Boyd Exell.

Bram Chardon begon zijn kampioenschap met een derde plaats in de dressuur. In de marathon boekte Chardon een top drie tijd op de hindernissen 1, 5 en 6. Helaas viel er in drie andere hindernissen een balletje. Dat leverde hem zes extra strafpunten op. De vaardigheid was lastig. Slechts vier van de dertig deelnemers wist dubbel foutloos te blijven, maar Chardon was er één van en kwam ook nog als snelst over de finish. 

Met het totaal aantal strafpunten van 149.61 werd hij voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen. Koos de Ronde werd met iets meer dan twintig strafpunten meer elfde in het totaal klassement van CAI Beekbergen en won daarmee de zilveren medaille van het NK. Antonie ter Harmsel maakte met zijn vijftiende plaats het podium compleet met de bronzen medaille. Hij stapte in oktober 2021 pas over van de tweespan naar de vierspansport en deed in Beekbergen al goed mee in het sterke deelnemersveld.  

NK paramennen

Francisca den Elzen won in Beekbergen het het NK paramennen. In het internationale klassment eindigde ze als tweede achter de Amerikaanse Tracy Bowman. Jacques Poppen veroverde het zilver en de bronzen medaille was voor Ingmar Veneman.

Landenwedstrijd

In Beekbergen werd ook een landenwedstrijd verreden. Bondscoach Ad Aarts had Bram Chardon, Koos de Ronde en Mark Weusthof in zijn team opgenomen. Zelden was de ontknoping in een landenwedstrijd spannender, want de verschillen waren uiterst klein. Bij de start van de afsluitende vaardigheid ging Duitsland nog aan de leiding voor Australië en de menners van bondscoach Ad Aarts. De vaardigheid gooide het klassement overhoop. Nederland steeg door de nulronde van Chardon naar de tweede plaats, op minimale afstand van de sterk rijdende Belgen. 

“Huiswerk”

Bram Chardon was blij met zijn tweede kampioenschap bij de vierspannen paard: “Ik werd tweede in de wedstrijd en eerste in het NK, dus dan moet je in eerste instantie wel tevreden zijn. Maar ik heb voor mezelf richting het EK in Exloo met name in de dressuur en de marathon huiswerk gekregen. Ik weet wat er beter moet en ik ben blij dat die foutjes hier gebeurd zijn en niet in Exloo.”

Bram was wat teleurgesteld over de tweede plek met het team. “Ondanks dat mijn vader niet aan de start kwam hadden we toch een sterk team, maar er viel net een balletje teveel dit weekend. Straks in Exloo gaan we voor dubbel goud.”

De komende week maakt bondscoach Ad Aarts bekend welke vierspanrijders hij de laatste week van augustus meeneemt naar het EK in Exloo.

Klik hier voor de resultaten van het NK vierspan paarden en paramennen

Bron: KNHS

Foto: Arnd Bronkhorst