Overzichtelijke rubrieken op Reploplus tuigpaardenavond in Tolbert

Nieuws

Aan jurylid Harry de Jong afgelopen vrijdagavond de schone taak om alle rubrieken van tuigpaarden en Friezen op een nette kwaliteitsvolgorde neer te zetten. Heel moeilijk kreeg hij het niet. De deelname was bij beide disciplines niet zo heel groot dus de groepen mooi overzichtelijk.

Niek Alting bleek bij de tuigpaarden het meest succesvol. Hij won met Emerson (v. Manno) in een mooie constante verrichting de ereklasse en liet daarbij de enigszins onrustig in de achterhand zijnde Ditisem (v. Roy M) met Albert Lueks achter zich. Winst haalde Alting ook in de hoge limiet met Gentleman (v. Saffraan). Ook hier was Harry de Jong gecharmeerd van de rustige verrichting die de combinatie liet zien. Met Fuwandra (v. Atleet) eindigde Klaas Buist hier op een tweede plaats. Echter met Indiana (v. Colonist) werd Klaas Buist overtuigend winnaar in de lage limiet. “Heel beheerst, in een goed tempo en met een mooie leidselvoering ging de combinatie door de baan. Soms was zijn achterbeen ietsje traag maar dat vond ik niet storend”, liet De Jong weten. Niek Alting pakte in deze lage limiet een tweede plekje met Icoon (v. Colonist). In totaalbeeld was alles hier nog ietsje onrustiger. In de damesklasse wist de gelegenheidscombinatie Ditisem met Mieke ter Schure de concurrentie voor te blijven. “Mieke heeft de wedstrijd heel mooi gereden. Ze houd goed het overzicht en reed heel beheerst” zegt een tevreden beoordelaar. De rubriek tweespannen kwam te vervallen door de geringe deelname. Stal Beuving zette groots in bij de zadelrubriek. Maar liefst vier van de vijf deelnemers kwamen van deze stal. Eigenaar Rony Beuving zat zelf ook te paard en reed Inara naar een derde plaats. Cetrienes, gereden door Els Nijenhuis was mooi ruim maar had wel een hoog tempo. Hij werd tweede. Wat beheerster en heel mooi verheven en constant ging Emerson, gereden door Manon Veerman naar de eerste plaats. Als demonstratie werden er nog een vijftal aansprekende tuigpaarden aan de lange lijnen getoond. Darno, Icellie, Image HBC en Ditisem waren allen heel mooi en aansprekend maar Fantijn (v. Patijn) met Jerry Hamming als voorbrenger liet zich toch wel echt heel bijzonder zien. Prachtig in balans en vooral heel krachtig showde hij zich door de baan.

Twee van de vier Friezenrubrieken werden door Maaike de Jong gewonnen. Ze reed in de limietklasse haar eigen merrie, Jetske van Diphoorn (v. Norbert) naar de zege, nadat ze toch wel behoorlijke concurrentie kreeg van Udo de Haan met de nieuweling Rinse P.J. (v. Thorben). Harry de Jong vond het voorbeengebruik van Jetske van Diphoorn net even wat expressiever. De tweede zege haalde Maaike de Jong in de zadelrubriek. Hier was de concurrentie wel wat groter. Ze kreeg zelfs internationale concurrentie van de Amerikaans Kelsey Baird. Deze dame was bij haar handelspartners Pieter Wijbenga en Janet van de Ark uit Oudwoude op bezoek en mocht op Christiaan P.J. (v. Andries) deelnemen aan deze rubriek. De groep rijders liet zich goed zien en uiteindelijk met een viertal deelnemers vertegenwoordigd in de overkamping. Hier wist Jetske van Diphoorn opnieuw indruk te maken bij beoordelaar de Jong. “Ik vond dat ze er wel echt uitliep”. Jetske bleef constant en was vooral in voorbeengebruik mooi ruim. Debuteren op een Nederlandse wedstrijd is al bijzonder, maar dan ook nog tweede worden is helemaal een prachtige belevenis. De Amerikaanse bleek een klik te hebben met Christiaan P.J. en zoals handelspartners wel vaker doen, werd er ook nu handel gedaan. De tienjarige Christiaan P.J. gaat over een aantal maanden de grote plas over en gaat een iets rustiger leven tegemoet in het ‘beloofde land’.

Leslie Agricola maakte met Feitse G.L. (v. Aan) een bijzonder goede indruk in de ereklasse. Bijna alles klopte in deze presentatie waarbij Harry de Jong vooral gecharmeerd was van de mooie hoofd-/halshouding, maar ook van het sterke achterbeengebruik en het mooie en goed wegzettende voorbeen van de hengst. Jelle van der Kooi pakte hier de tweede prijs met Vincent (v. Jasper) nipt voor Udo de Haan met Christiaan P.J. In de damesklasse was de goede vorm van Feitse G.L. wat afgezwakt en wist Vincent, gereden door Mechteld Jonker meer te imponeren. “Deze combinatie was heel mooi constant en had een mooier totaalbeeld.” Harry de Jong koos ervoor om haar te laten staan en de voorlopig tweede en derde geplaatsten nogmaals te laten rijden. Dit waren Nadia den Hollander met Geert van de Noeste Hoeve (v. Maurits) en Leslie Agricola met Feitse G.L. De overkamping pakte het beste uit voor Nadia die met Geert een betere verrichting vertoonde en vooral beter in stelling presenteerde.

Tekst: Johanna Faber

Foto: www.johannafaber.nl