90e CH Eext

Nieuws

Nadat dekhengst Fantijn vorige week donderdag de baan in Eext al een beetje verkend had in de paardenrevue die naar zijn vader Patijn was vernoemd, gaf de elastische vos Pinkstermaandag zelf ook nog even een fantastisch voorstelling in de ereklasse. Er was veel publiek naar het fraaie concoursterrein gekomen en die kregen een aantal schitterende tuigpaardrubrieken voorgeschoteld.

Gelijk al in de eerste rubriek, de lage limietklasse, kwamen een aantal toppers aan de start waarvan er vijf nogmaals afreden voor de wedstrijd. Dekhengst Idol (v. Manno) met Mark de Groot en Renvyle Imondro (v. Cizandro) met Lambertus Huckriede traden groots op. In de finale zakte Idol iets terug en moest zijn voorlopige eerste plaats afstaan aan Imondro. Ook Image HBC (v. Ditisem) draafde met veel afdruk over de mooie zandbodem en de vosruin mocht met Harry van Middelaar als derde opstellen. Vierde werd Heraut (v. Bentley VDL) met Freek Saris en Equifirst Jannes (v. Manno) werd met Leendert Veerman vijfde.

In de hoge limietklasse ontspon zich een spannende strijd om de winst tussen Gardenia HBC (v. Victory) met Harry van Middelaar en dekhengst Dylano (v. Plain’s Liberator) met Mark de Groot. De schimmelmerrie werd wat vlak in de finale waar Dylano er, met opzet, steeds meer inklom en met zijn verheven front en hoge grijpende voorhand de eerste plaats opeiste. Ook El Nino B (v. Atleet) met Linda Boelens deed goed mee en werd derde voor Derk Jan Mekkes met Havana (v. Bentley VDL). Endre liep in handen van Jan Boonstra een heel nette en foutloze wedstrijd en hoorde hiermee bij de overrijders maar werd als laatste binnengeroepen.

Fantijn leek bij aanvang van de wedstrijd niet zoveel zin te hebben maar nadat rijdster Linda Boelens hem weer bij de les had, trok hij alle elastiek weer uit de kast en walste op een indrukwekkende manier langs het uitzinnige publiek en mocht als eerste opstellen. Business (v. Vlasco) volgde met Lambertus Huckriede, voor Delviro HBC (v. Vulcano) met Harry van Middelaar en Equifirst Amadeus (v. Saffraan) met Leendert Veerman. Deze vier toppaarden liepen de finale waarin Fantijn opnieuw het publiek op de banken bracht met zijn hoge actie in voor- en achterhand en mooi front. Hij was met afstand de beste! Business bleef tweede voor een hele beste Amadeus die de tweede plaats niet had misstaan en Delviro werd vierde.

De eerste tien competitiepunten in de nationale competitie gingen naar de bruine hengst Knaller PSH (v. Cizandro) van Hans en Corrie Pos met Marcel Ritsma. Een kleine groep van slechts vijf jonge paarden ging de strijd met elkaar aan en drie ervan mochten nogmaals afrijden voor de eerste en hoogste punten. Knaller maakte zich groot en zette de voorbenen hoog en ruim weg. Niet altijd even gelijk maar wel voldoende voor de winst. Ook mag hij iets meer afbuigen in de hals en door het lijf lopen. Met de dit voorjaar goedgekeurde hengst Kane BFT (v. Bocellie) van Brian Franken klom Freek Saris een plekje en werd tweede. Kane gaf een hele constante verrichting en liet een mooi front zien. Vanenburg ’s Kelviro (v. Emilano) van Iris en Stefan Rozendaal liep met Aris van Manen een sterke eerste omloop  maar kwam later niet meer in het juiste ritme en verruilde hiermee de voorlopige tweede plaats voor de derde.

In de damesklasse koos de jury voor de meest chique combinatie en dat was bij uitstek de zwarte Brandy (v. Uromast) met Ineke Haarsma- van der Meulen. Tijdens het overrijden met vier dames werden de sterk optredende Renvyle Imondro en Anneke Borkent tweede en El Nino met Linda Boelens derde. Het mooie beeld gaf de doorslag en dus wonnen Brandy en Ineke ook de prijs voor het schoonste geheel. Met Havana werd Hanneke Mekkes vierde.

Leendert Veerman is een meerspanrijder bij uitstek en liet dat in Eext opnieuw zien. Eerst won hij de tweespanrubriek met Equifirst Eribo (v. Manno) en -Amadeus en later met Icoon (v. Colonist) van Mts Alting erbij in het klavertje-drie won hij ook de eerste wedstrijd van Rondje Drenthe om de bronzen Bartje. Een meerspancompetitie op vier nationale Drentse concoursen wordt gesponsord door de Provincie Drenthe.

Zeven tweespannen betraden de arena en de beste vier reden de finale waarin de winnende positie van Veerman niet meer in gevaar kwam. Het waren Bentley VDL (v. Larix) en diens zoon Jaims H die in handen van Derk Jan Mekkes optimaal profiteerden van het overrijden en van de vierde naar de tweede klommen. De vossen gingen steeds beter en gelijker lopen waar de donkere vossen Celebration (v. Manno) en Imposant (v. Eebert) met Ule Haarsma aan de leidsels steeds vaker aan het rommelen waren wat ten koste ging van de eenheid. De arbiter zette Mekkes terecht boven Haarsma. Met Gerran PSH (v. Atleet) en Ivo PSH (v. Saffraan) werd Marcel Ritsma keurig vierde.

Van de vijf combinaties streden Veerman en Mekkes met hun klavertje-drie formaties in een tweestrijd om de hoogste eer. Twee ervaren combinaties waarbij uiteindelijk de achterpaarden bepalend waren voor de eerste en tweede plaats. Het voorpaard van Veerman, Amadeus, liep de finale zonder opzet en dat kwam het beeld niet ten goede. Mekkes had de fiere Bentley voorop en die keek heel parmantig de wereld in en was de blikvanger. Echter, het achterspan van Mekkes had minder uitstraling dan die van Veerman en daarom werd laatstgenoemde eerste en Mekkes tweede. Haarsma werd derde voor Jan Jordans en Lambertus Huckriede. Ook hier leefde het publiek weer enthousiast mee.

Foto: Fantijn met Linda Boelens (Foto Geert Bouius)