50e VWAV fokdag in Asperen

Nieuws

De fokvereniging VWAV, Vereniging tot bevordering der Warmbloedpaardenfokkerij in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden e.o., organiseerde op 22 juni haar 50e fokdag. Na 40 jaar in Meerkerk verhuisde men naar Dalem en daarna naar Asperen bij de Waddesteinruiters alwaar nu de derde editie plaatsvond. Sinds de oprichting in 1946 is Arie de Groot pas de derde voorzitter en hanteert deze hamer inmiddels ook 25 jaar. Een stabiele en enthousiaste vereniging dus en zij kunnen terugkijken op een mooi zonovergoten 50-jarig jubileum. Naast de keuringsrubrieken kon de organisatie 63 tuigpaardcombinaties in de ring begroeten welke over zeven rubrieken waren verdeeld.

De met negen deelnemers mooi bezette competitierubriek werd gedomineerd door de echt gaan zittende Juliësta met Piet Lijffijt aan de leidsels. In de top drie nestelde zich ook weer de voorgaande winnaars Jonkheer met Wim Jansen en Jasper met Martien Verboord. Met Karin kon Cor van Dijk als vierde opstellen maar hij trok zowel in de hoge limiet, met Helandro B, als in de ereklasse met topsportmerrie Elegant de overwinning naar zich toe. In de hoge limiet kwam de meeste concurrentie van Eemnes K die met Teus van ’t Klooster in Asperen dit seizoen weer voor het eerst in actie kwam. Zij mochten als fraaie tweede opstellen, voor de opvallende Incognito met Wim Jansen en Flexibel in handen van Hans Robben die daarmee dekhengst Hertog Jan met Mark de Groot voor wist te blijven.

De Groot wist in de lage limiet met Jericho wel de meeste credits te verzamelen en samen voerden ze de ereronde aan. Pien Jansen reed hierbij de Doornspijker nieuwelingenwinnaar Joker verdienstelijk naar de tweede plaats. Iglesias en Wilco van de Wijngaard werden de derde binnenkomers en als vierde mocht Katootje Bloem van René van Klooster opstellen die werd voorgesteld door Berry van der Genugten.

In de tussenlimiet walste de zich weer groot makende Judex met Cees Klinkhamer wederom naar de overwinning. Heineke van Leo Wijkmans werd gepresenteerd door Mark de Groot en liep doeltreffend naar het rode lint, daarbij Julia met Piet Lijffijt en Jakarta in handen van Dicky Veerman achter zich latend. Zij werden als respectievelijke derde en vierde opgesteld in deze fraaie rubriek met tien deelnemers.

Achter de genoemde ereklasse winnaars Elegant en Cor van Dijk, werd Freedom binnengeroepen met Wim Jansen aan de leidsels. Atillos, de nieuwe aanwinst van Cees Embregts, die familie Van de Vegt ook een fantastische tijd bezorgde, bracht Marc Rook naar de derde plaats en Dondroniem pakte in handen van Martien Verboord de vierde plaats.

De negen deelnemers tellende zadelrubriek kwam op naam van Piet Rook’s Enziedancy en Pauline van der Gun. De zusjes Stellaard wisten beiden in de top drie door te dringen. Marit met de zich wee groot makende Grandioos en Charlotte reed Hirona. Colanda en Anita Haverkamp werd als vierde geplaatst.

Pien spande voor de damesrubriek Freedom nogmaals aan en zij lieten ook hierin een tweede plaats noteren, achter Elegant en net voor de nieuwe aanwinst van John en Ada Donck, de bij Landzicht aangeschafte Zuidwester die in handen van Ada meteen derde werd. Beide dames moesten wel de sterk optredende Atillos, die door Anita Haverkamp werd gereden, voor zich dulden. Ook deze klasse telde tien fraaie combinaties, een 50-jarig jubileum waardig…

Foto: Helandro B winnaar hoge limiet met Cor van Dijk (Foto Johnny van Ingen)