Ad Aarts gaf les aan een abonnee van MenSport & Showpaard
Ad Aarts gaf les aan een abonnee van MenSport & Showpaard Foto: Sabine Timman

Winactie: Duotickets ‘Van jong menpaard tot topsport: opleiden met Ad Aarts’

Winacties

Donderdagavond 7 maart verzorgt bondscoach Ad Aarts een interessante College Tour over de opleiding van het menpaard. Hierin zullen alle mendisciplines aan bod komen: de dressuur, vaardigheid en de marathon. Zowel enkelspannen, tweespannen als vierspannen zullen de baan van ervaringsdeskundige Ad Aarts betreden, waarbij het Scala van de opleiding centraal staat! 

MenSport & Showpaard mag twee duotickets weggeven aan abonnees! Stuur een mail naar officeassistant@mphorses.nl en vertel ons met wie jij hier naartoe wilt! Zien we je daar? 

Horizontale evenwicht

Voor deze College Tour neemt hij meerdere spannen van verschillende niveaus mee om de rode draad in de opleiding van het menpaard te laten zien. Dat gaat dus van het natuurlijk evenwicht met een meer duwend achterbeen via het horizontale evenwicht met een meer ondertredend achterbeen naar meer gedragenheid en verzameling.

Aarts: “We zien ook minder ervaren paarden, zodat we goed kunnen laten zien hoe je een paard dat aan het begin van de opleiding staat correct kunt trainen.” Alle zes punten van het Scala komen aan bod, waarbij steeds de toepassing tijdens de opleiding van het menpaard en de menner wordt getoond.

Focus enkelspannen

Bij de enkelspannen wil Aarts graag de opbouw van het individuele paard benaderen: “De dressuur en ontwikkeling van een paard kan je bij een enkelspan goed laten zien. De rijstijl en het harmonieuze beeld worden steeds belangrijker. De losrijfase zal uitgebreid aan bod komen, net als enkele voorbereidingsoefeningen richting de vaardigheid of marathon, echte kernoefeningen. Ik wil laten zien hoe we met een paard beginnen, maar ook duidelijk voor ogen hebben wat het doel is en hoe we dat doel kunnen bereiken.”

Twee- en vierspannen

Bij de tweespannen en vierspannen komt kijken is het creëren van één geheel belangrijk voor Aarts: “het één geheel maken in een span is heel belangrijk, alle paarden moeten in positie zijn. Ik wil graag laten zien hoe je paarden in een span laat lopen.” Ook wil de bondscoach de toeschouwers laten nadenken over hun optoming. “In de drie disciplines is het belangrijk hetzelfde contact en dezelfde aanleuning te hebben. Ik zie vaak dat de afstelling die veel combinaties in de dressuur hebben niet ideaal is om een vaardigheid of marathon mee te rijden omdat daarin het tempo omhoog gaat en er meer schakelingen zijn.”

MenSport & Showpaard mag twee duotickets weggeven aan abonnees! Stuur een mail naar officeassistant@mphorses.nl en vertel ons met wie jij hier naartoe wilt! Zien we je daar?

Geen abonnee?

Wil jij deze naar de College Tour? Abonnees maken kans! Nog geen abonnee? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Abonnee word je heel gemakkelijk via deze link.


 Foto: Sabine Timman

Afbeelding