Rodinde Rutjens werd voor de derde keer op rij wereldkampioen
Rodinde Rutjens werd voor de derde keer op rij wereldkampioen Foto: Crista Castelijns

Medailleregen voor Nederland op WK Ponymennen in Oirschot

Algemeen

“Wat is er mooier dan de wereldtitel verdedigen in eigen land”, sprak bondscoach Ad Aarts twee jaar geleden na de overwinning met het team op het WK Ponymennen. Inmiddels weet Aarts het antwoord: goud voor eigen publiek winnen is nog mooier. Ook vierspanrijdster Marijke Hammink en tweespanrijdster Rodinde Rutjens prolongeerden knap hun wereldtitel en maakten het succes voor Nederland compleet.

De ponymenners van TeamNL kregen de overwinning zeker niet cadeau. In de dressuurring ontstond een lichte achterstand op het Zwitserse team en stond Nederland op de tweede plek. Die achterstand werd in de marathon vergroot tot zo’n tien strafpunten. Het uitdagende kegeltjesparcours bracht de beslissing. De Nederlandse teamrijders reden allemaal sterke vaardigheidsproeven, terwijl bij de Zwitserse collega’s de nodige fouten werden gemaakt. Nederland won uiteindelijk nipt met slechts 0,32 strafpunt voorsprong het teamgoud.

Oranje podium

Bij de enkelspannen waren er geen medailles voor Nederland en zorgde Anniek Schuiling met haar vierde plek voor het beste Nederlandse resultaat. Bij de tweespannen waren er des te meer successen, daar kleurde het gehele podium oranje. Rodinde Rutjens won voor de derde keer op rij goud en trof Melanie van de Bunt (zilver) en Cas Hendriks (brons) naast zich op het podium. Marijke Hammink veroverde voor de tweede keer de individuele titel bij de ponyvierspannen. Ze won overtuigend de dressuur en de vaardigheid, en werd vierde in de marathon.

In de flow

“Dit was wel heel mooi, ik denk dat we nog nooit zo hard voor de winst moesten vechten als vandaag. Die 0,32 strafpunten verschil met Zwitserland gaat nergens over”, lacht de bondscoach opgelucht. “Het is prachtig om zo in eigen land te winnen. Het was een mooie selectieve wedstrijd waar veel publiek op afkwam. We zetten met het resultaat, net als vorige week in Exloo, de Nederlandse mensport weer mooi op de kaart. Dat Marijke opnieuw wint bij de vierspannen is heel knap en dan ook een volledig Nederlandse podium bij de tweespannen, dat heb ik nog nooit meegemaakt. We gaan ons nu voorbereiden op het WK tweespannen voor paarden. We zitten na twee keer teamgoud in de flow, die ga ik proberen vast te houden.” 

Klik hier voor de resultaten