Robbie van Dijk - Friezen enkelspan
Robbie van Dijk - Friezen enkelspan

Friese paarden van bijna uitgestorven naar enorm populair

Welzijn Opvallend

Friese paarden zijn populair bij veel verschillende gebruikers. Ook menners kiezen veelvuldig voor Friese paarden. Het ooit met uitsterven bedreigde ras is tegenwoordig overal ter wereld te vinden. 

Enorme groei

In 1965 stonden er nog maar 500 Friese merries ingeschreven in de registers van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS). Het scheelde weinig of de Fries was definitief verdwenen. Nu, ruim vijftig jaar later, lopen er  meer dan 70.000 goedgekeurde exemplaren rond. Het Friese paard is populairder dan ooit en uitgewaaierd over de hele wereld.

In 75 landen staan zo’n 17.000 Friezen geregistreerd bij het KFPS. Eigenaren uit al die windstreken komen intussen naar Leeuwarden voor de parade der kampioenen: de hengstenkeuring. Hier lopen de vaderpaarden, de doorgevers van het ras in de showroom. Hier wordt bepaald welke hengst zijn DNA het beste kan doorgeven. Hier wordt handel gedreven en schudden Friezenliefhebbers uit Pingjum of Peking, Sybrandabuorren of Sydney elkaar de hand.

Met de (Friese) boeren mee

Die emigratie van de Fries begon met de handel naar de Verenigde Staten en Canada. Het zijn ook die landen waar in de jaren vijftig veel (Friese) boeren naartoe vertrokken in de grote emigratiegolf en bij veel Friese boeren, staat toch ook een Fries paard in het weiland. Zo’n tien jaar geleden, toen de crisis toesloeg, zakte de verkoop naar Amerika wat in. 

De markt werd daar bovendien zelfvoorzienend, met goedgekeurde dekhengsten die er gestationeerd zijn. Dat is nog steeds zo, maar de laatste twee jaar is het aantal paarden dat overzee gaat toch weer toegenomen. Kopers willen uiteindelijk toch het liefst een Fries die in het ‘heitelân’ het levenslicht zag. Sentiment, maar hier is de kennis over het ras het grootst en dat blijft een plus.

Goede handel

Zuid-Amerika is ook een continent waar veel paardenhouders een Fries hebben aangeschaft. “Dat zijn al jaren de landen waar de goede handel zit.” Net als China dat in de lift zit en het Midden-Oosten dat de fraaie viervoeters uit Friesland ontdekt heeft. Nieuw dit jaar zijn Iran en Israël. Voor het eerst zijn er paardeneigenaren uit die landen aanwezig op de keuring in Leeuwarden. Om te leren. Ze praten met het KFPS over hoe ze fokverenigingen kunnen opstarten en over het organiseren van keuringen. 

Want dat is bijzonder. Juryleden van het Friezenstamboek vliegen de hele wereld over om paarden te keuren. De bolhoeden bezoeken zo’n dikke dertig landen waar ze de verrichtingen van de paarden onder de loep nemen en premies uitdelen. In landen met veel dieren en dus veulens komen ze eens per jaar. In minder ‘grotere’ landen een keer in de twee jaar. Naar verre plekken zoals Nieuw-Zeeland en Chili ook bijvoorbeeld.  

Bron: Leeuwarder Courant Foto: DigiShots