MS Losse Strengen
MS Losse Strengen

In MenSport 6: Mennen in de losse strengen

Algemeen

Gezien vanuit de geschiedenis heeft het aanspannen van paarden (en andere trekdieren) voor de wagen altijd te maken met het vervoeren van goederen en/of mensen. Han Bottelier dook in de wereld van de losse strengen en schreef er voor MenSport een uitgebreid artikel over, met historische én actuele foto’s. 

De wereld kent vele mensystemen: van ‘Boerenbach’ tot Achenbach en van Hongaars en tweehandig tot Mecklenburgs. Maar dat er ook een uniek Nederlands systeem van aanspannen is, realiseren weinig mensen zich. 

Bijna overal in de wereld worden paarden voor de wagen gespannen langs een disselboom of in een lamoen. Behalve in een groot deel van Nederland en waarschijnlijk ook in het Nederlands sprekende deel van België. In grofweg daar waar zonder dijken het land onder water zou lopen en wat dus vooral bestaat uit vlakke polder, werden paarden voor gebruik in de landbouw in de losse strengen voor de wagen gespannen.

Verschillende mensystemen

Nederland zou Nederland niet zijn als niet ook binnen het losse strengen-gebeuren meerdere, in feite drie, verschillende systemen zouden bestaan, afhankelijk van het soort wagen dat gebruikt wordt. Dat is voor een groot deel weer regionaal bepaald, maar ook afhankelijk van wat en waar vervoerd moest worden.