paard en ezel
paard en ezel

10 Tips voor het samen houden van paarden en ezels

Algemeen Opvallend

Ezels: het lijkt wel alsof we ze steeds vaker zien, in een weitje bij huis. Maar zijn ze ook geschikt als maatje voor je paard? Ja dat kan wel. Je kúnt paarden en ezels samen houden, zo blijkt, maar er zijn zaken waar je aan moet denken. 10 Tips voor het samen houden van ezels en paarden

1. Overgewicht

Pas op voor overgewicht en hyperlipaemie. Zorg dat zowel de ezels als de paarden niet te dik worden. De body condition score voor paarden is anders dan voor ezels.

2. Longwormen

Ezels kunnen drager zijn van longwormen zonder dat ze ziek worden, maar paarden zijn hier veel gevoeliger voor. Wanneer ezels en paarden op dezelfde wei staan moet je de mest van (met name) de ezels goed op longwormen controleren en indien nodig zowel paarden als ezels tijdig ontwormen. Wil je ieder risico vermijden, reserveer dan een aparte weide voor de ezel.

3. Maatje

Ezels hechten sterk aan hun maatje en willen soms niet eten als ze gescheiden worden, al is het maar door een hek. Houd hier rekening mee.

4. Gerstestro

Paarden lusten graag gerstestro, maar hebben de neiging om er veel te veel van te eten met een verstoppingskoliek tot gevolg. Zorg er dus voor dat je paard geen onbeperkte toegang heeft tot het gerstestro van de ezel.

5. Koud water

Ezels drinken niet graag koud water. Verwarm in de winter eventueel het water om te voorkomen dat ze te weinig drinken en daardoor verstoppingskoliek krijgen.

6. Tandarts

Bij ezels is gebitsverzorging, net als bij paarden, erg belangrijk.

7. Schuilstal

De vacht van een ezel is niet waterdicht, daarom hebben ezels buiten een schuilstal nodig.

8. Dierenarts

Ezels laten veel slechter zien dat ze ziek zijn dan paarden. Sloom en/of niet eten is al een (spoed)zaak voor de dierenarts. De ezel kan koliek hebben of hyperlipaemie.

9. Nep-eten

Ezels staan bekend om ‘nep-eten’. Het lijkt alsof ze eten terwijl ze in werkelijkheid niets binnen krijgen.

10. Leeftijd

Ezels kunnen 40 à 50 jaar oud worden en zijn dus een gezinslid voor het leven. 

 Bron: Paardenvoerplein 

Foto: Istockphoto/faber1893