Haflinger-Maathuis
Haflinger-Maathuis

In MenSport 1: “Met onze Haflingers trekken we veel bekijks”

Algemeen

De Haflinger is met zijn voskleur en blonde manen een opvallende en veel voorkomende verschijning in Nederland en België. Dit stoere ras is te porren voor vele disciplines, zoals dressuur, western en (korte) endurancewedstrijden. Uiteraard gaan we in Mensport Rasportret in op de kwaliteiten van de Haflinger als menpaard. We vroegen ervaringsdeskundigen - want eigenaren en gebruikers - Sven Tinlot en Jan en Ria Maathuis naar hun ervaringen met dit ras. Sven Tinlot kennen we als internationaal menner; hij stuurde zijn Kitty naar menig internationaal succes. De familie Maathuis van Haflingerstal ‘Het Dolland’ fokt en ment recreatief met Haflingers, en is regelmatig te vinden op authentiek gerij-ritten.

Vrolijk en betrouwbaar

De Haflinger wordt geroemd om zijn eerlijke, rustige karakter. Maar wie denkt met dit paardje een mak lammetje te hebben, zit mooi mis. Hij laat zich niet snel van zijn stuk brengen, en is allesbehalve dom. Haflingers leren snel, maar hebben vaak hun eigen mening over de situatie. Ze zijn meestal meegaand en voeren netjes en kalm hun taken uit. De Haflinger is een vrolijk paard dat graag bezig is.

Mooi om te zien

Dat ondervinden ook Jan en Ria Maathuis, die dertig jaar hun eerste Haflinger kochten, omdat ze iets groters zochten voor hun kinderen dan de Shetlander die ze eerst hadden. Ria: “Ik vond ze mooi om te zien en ik wilde ook een paard hebben waar ik op kon rijden. Jan zat aan een Fjord te denken, om voor de huifkar te zetten, maar ik kreeg mijn zin. We spanden de Haflinger in en de hele familie kon mee in de wagen.” Jan vervolgt: “Afgezien van dat we het mooie paarden vinden, trekt ons vooral het fijne karakter van de Haflinger. Je moet tenslotte wel een betrouwbaar paard hebben als je ment.”

Sterk en superwakker

“Wij kennen onze paarden door en door, ook omdat we ze zelf gefokt hebben. Ze voeren allemaal terug op onze stammerrie Wella van de Vlaskamp. Ze zijn heel mak en werkwillig, maar een kind ermee wegsturen, dat zou ik toch niet zo snel doen. Daar zijn ze te sterk voor. Onze meninstructeurs wijlen Theo Weusthof en Gerrit Klein-Willink zeiden altijd: “Je moet steeds alert blijven met een Haflinger, die zijn altijd superwakker.” Lees het hele verhaal in Mensport 1-2020. MenSport bestellen doe je hier.