Team Van Gestel (selfie)
Team Van Gestel (selfie)

MenSport 2 | Gouden groom met zilveren jubileum

Algemeen

“Wat zeg je nou, ik een Gouden Groom? Welnee, ik ben maar heel gewoon hoor.” Cobus Verberne lacht verlegen wanneer hem verteld wordt dat er een artikel in MenSport gaat komen vanwege zijn royale zilveren jubileum als ‘allround’ groom. Cobus is een bekend gezicht in het mennerswereldje. Hij vormde sinds 1994 een team met de in 2012 overleden paardenman Martin van den Broek en – nog steeds – enkelspanrijdster en meninstructrice Leonne van Gestel.

‘25 jaar al?’

Cobus heeft niet eens in de gaten gehad dat 2019 zijn zilveren jubileumjaar was. “Zo lang al? Dat zou best kunnen.” Maar hij is ook apetrots en voelt zich vereerd. Bij Leonne en haar huidige partner en supporter Michel thuis komt de laptop met foto’s op tafel, wordt er een glaasje wijn ingeschonken en komen de verhalen los. Cobus, vergezeld door zijn vrouw Annelies, heeft zelf niet veel foto’s. “Wij zijn niet zo van die verzamelaars”, excuseert het echtpaar zich.

Van Cobie tot Co-piloot

Al iets meer dan 25 jaar dus is de bescheiden Cobus een vaste waarde op wedstrijden, trainingen en alles wat met paarden te maken heeft. Hij stond klaar voor Martin en Leonne toen zij een team vormden, en nu voor Leonne. In de wandelgangen meestal afgekort tot Co, doet Cobus zijn naam eer aan. Co staat voor samenwerking en hij heeft alle passende bijnamen al een keer voorbij horen komen. Co-piloot, Co-operatief, Co-assistent, COach … Ze passen hem als een jas.

Echte paardenliefhebber

De 66-jarige Brabander, ‘zelfstandig timmer­man’ van beroep, en Annelies hebben twee dochters, Lieke en Maartje, en drie klein­kinderen. Zijn hele leven is Co al een echte paardenliefhebber. Pony’s en paarden spelen van jongs af aan een rol en zelf heeft hij ook diverse ‘pèrdjes’ gehad. Als jong manneke was Cobie, zoals hij liefkozend door zijn ouders genoemd werd, elke dag na schooltijd te vinden tussen de koeien, varkens, werkpaarden en pony’s op de boerderij van zijn opa. Ook zijn vader, die bij Philips werkte, hield van ‘pèrdjes’ – de Brabantse verzamelnaam voor alle soorten en maten pony’s en paarden – en handelde er soms in. De kleine Co ging op zaterdag mee met de melkventer, waar hij de leidsels vasthield van Blacky, die voor een tweewieler stond. Hij geniet van de herinnering: “En dan kreeg ik altijd een warm puddingbroodje.” Het hele verhaal over Cobus Verberne lees je in MenSport 2. Tekst en foto: Gemma Verlaan