139485351_3493522897442116_6684447118152126478_n
139485351_3493522897442116_6684447118152126478_n

Jolanda Nijenhuis: “passie om paarden die niet goed in hun vel zitten te verbeteren”

Algemeen

Jolanda Nijenhuis is instructrice niveau vier en heeft haar eigen bedrijf Paardeninstructie de Vijfsprong. Ze geeft voornamelijk menlessen en cursussen, maar ook voor rijden onder het zadel is ze beschikbaar. Haar passie ligt bij de dressuur. Daarnaast doet ze ook Thermografie en Equissage therapie. 

Instructrice

“Ik ben best veelzijdig bezig en heb mijn instructeursdiploma’s gehaald tussen 2000 en 2003. Vanaf toen ben ik ook begonnen met lesgeven en ik heb ondertussen heel wat mensen het mennen mogen leren. 

Zowel beginners als op wedstrijdniveau en dat is wel heel erg leuk. Ik geef les aan mensen onder het zadel met eigen paarden en wat betreft menlessen, is het ook mogelijk dat met mijn paarden te doen. Ik heb zelf twee hele fijne aanspanningen waar ik ook cursusweken mee doe. Misschien is het wel een beetje uit de hand gelopen hobby.”

Altijd bij de paarden

“Ik ben vanaf mijn zesde al bezig met de paarden. Het is bij mij maar één ding en dat is de paarden. Het bleek dat ik wel goed was en het mij makkelijk afging met een moeilijk paard. Dan wordt het steeds leuker. 

Ik heb altijd al wel gezegd dat ik iets met de paarden wilde gaan doen. In eerste instantie heb ik een vervolgopleiding gedaan in de horeca, maar het liefst wilde ik naar Deurne. Uiteindelijk ben ik de ORUN-opleiding gaan volgen. Ik vind het hartstikke leuk om mensen te helpen om hun paarden te verbeteren.”

Kampioen

“Destijds had ik een jong paard die was zo groen als gras. Ik heb hem laten beleren en daarna in korte tijd van niks opgeleid tot het ZZ enkelspan. In 2003 ben ik in de klasse Z dressuur Nederlands kampioen mennen geworden. Daarvoor en daarna ook meerdere keren Gelders- en districtkampioen. Uiteindelijk kwam er nog een paard bij en nog iets later een Welsh pony. Mijn kampioenspaard is drie jaar geleden overleden, maar de andere twee heb ik nog. Die lopen niet meer in de sport, want daar ben ik zelf een aantal jaren geleden mee gestopt. Het koste te veel werk en tijd. Ik ben toen verder gegaan met mijn bedrijf en met het geven van lessen. Ik gebruik mijn eigen paarden nu voor de menbewijsopleidingen.”

Veiligheid

“In coronatijd is lesgeven wel heel moeilijk, want je kunt geen anderhalve meter afstand houden. Vorig jaar heeft wel iemand geopperd om er een plexi-schermpje tussen te zetten, maar dat vind ik wel eng. 

Uit oogpunt van veiligheid doe ik dat niet. Er zijn soms klanten die gooien de leidsels van zich af en zeggen dat ze er niks van snappen. Dan moet je wel goed en op tijd kunnen ingrijpen. Als er een plexi-schermpje tussen zit dan kan dat niet. Daarom ben ik sinds de afgelopen twee jaar ook meer bezig met de Thermografie en Equissage therapie.”

Equissage en Thermografie

“In eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met de Equissage. Hiermee kun je de doorbloeding van het paard verbeteren en problemen oplossen. Vervolgens verdiepte ik mij in Thermografie, want daarmee kun je foto’s maken van het paard en kijken waar de doorbloeding wel en niet goed is. Ik ben mij op die manier meer gaan verdiepen in wat ik doe. Het paard op die bewuste plekken behandelen waarmee je ervoor zorgt dat ze minder snel stijf worden en nog meer dingen verhelpt natuurlijk. Soms zie je ook wel dat het de rug is waar paarden last van hebben. Dan ga je toch ook al snel kijken of het zadel wel of niet past. Het is soms onvoorstelbaar hoeveel mensen toch tegen problemen aanlopen. ”

Wedstrijden onder het zadel

“Ik men voor mijzelf ook nog, maar ik rijd ook onder het zadel. In de winterperiode is dat wel iets minder. Toen het kon, ben ik ook weer begonnen met de dressuurwedstrijden onder het zadel. Dat kost minder tijd dan menwedstrijden, want dan moet je al snel op pad met twee auto’s en heb je hulp nodig. Onder het zadel is het vrij simpel: je laad je paard in, laat hem uit en rijd de wedstrijd. 

Daar heb je niet een hele dag voor nodig, want er zijn vrij veel wedstrijden in de buurt. Voor het mennen moet je steeds verder weg. Onder het zadel wedstrijden rijden, wil ik wel blijven doen alleen dat ligt nu natuurlijk stil vanwege corona. Zowel dressuur onder het zadel en het rijden met de wagen vullen elkaar mooi aan. Je kunt dingen goed oefenen en daar een combinatie van maken.”

Gelukkig paard en mens

“Je paard verbeteren door op verschillende manieren hetzelfde doel te bereiken, dat vind ik het mooist. Als je dressuurmatig je paard goed voor elkaar hebt dan is dat prachtig en om die kennis over te brengen dat blijft leuk. Omdat corona roet in het eten gooit, ben ik creatief en veelzijdig bezig. Zo ga ik ook bij mensen langs om het tuig af te stellen op maat zoals het hoort. 

Het is uiteindelijk wel mijn passie om paarden die niet goed in hun vel zitten te verbeteren. Alles voor een gelukkig paard en een gelukkige ruiter of menner. Dat is waar je het voor doet en dat vind ik ontzettend belangrijk.” 

Rianne de Bruin voor Mensport