IMG-20210804-WA0008 - kopie
IMG-20210804-WA0008 - kopie

Marjon: “Gekscherend noemen we onszelf: ‘lolteam Visser’”

Algemeen

Marjon had vroeger Fjorden waar ze van alles mee deed, maar voornamelijk rijden. Dat vond ze het allerleukst. Ze had wel eens geprobeerd een Fjord voor de wagen te zetten, maar nooit echt doorgezet. “Toen mijn man Evert aangaf dat het mennen hem wel leuk leek om te doen, dacht ik: ‘mennen, dat is toch alleen voor ouderen mannen?’”

Veulen kopen

“Mijn zwager had twee Friese merries en toen één daarvan drachtig was, besloot mijn man om het veulen te kopen. Dat was onze eerste Friese Sietske. Toen ze eenmaal oud genoeg was, hebben we haar zadelmak gemaakt. Ongeveer twaalf jaar geleden, kwamen we erachter dat ze zwakke plek te hebben. Ze was toen nog maar vijf. Het advies was om na het inspuiten van de kniebanden haar voor de wagen te zetten om zo haar kniebanden sterker te maken.”

Harde werker

“Een tuig hadden we al eens gekocht, maar dat had al die tijd ongebruikt in de schuur gelegen. Een tweewieler die door mijn vader was gebouwd, stond ook klaar voor gebruik. We zijn rustig aan begonnen met het tuig opleggen, slepen en het voor de tweewieler zetten. Ze is zo’n brave merrie en ze liep keurig door de baan en over de straat. Ondanks dat sommige mensen geen Fries voor de wagen willen, vanwege gebrek aan pit, conditie en uithoudingsvermogen is onze Sietske een harder werker. Opgeven zal ze nooit doen.”

Tweede Fries

“Al snel besloten we dat de aanschaf van een vierwielige wagen beter zou zijn. We zouden dan ook wekelijks gaan lessen bij de vereniging. De wagen bleek achteraf iets te zwaar te zijn voor een enkelspan, maar we hebben er leuke ritten mee gereden. Er kwam natuurlijk een lichtere wagen voor in de plaats. Uiteindelijk kwam er ook een tweede Friese merrie erbij, namelijk Berber. Zij was al voor de wagen beleerd toen we haar kochten.”

Tweespan

“Berber is een sportieve Fries die alle aandacht trekt met haar verschijning en looplust als ze binnenkomt. Ze is lief en eerlijk, maar niet altijd de makkelijkste. We hebben het voor elkaar gekregen dat Sietske en Berber uiteindelijk ook samen voor de wagen konden staan. Ze verschillen tien centimeter dus een heel mooi span is het misschien niet, maar het is wel heel erg leuk om samen met ze naar het bos te gaan. Het gaat goed en we hebben er al vele ritjes opzitten.”

Pijlsnel over straat

“We hebben een keer meegemaakt dat het wel eens gruwelijk mis kan gaan met het mennen. Dat hoeft beslist niet je eigen schuld of die van de paarden te zijn, maar soms is het gewoon pech. Tijdens een relaxt ritje, met ook onze beide kinderen op de wagen, ging het span op hol. Een auto haalde ons in en reed over een blikje die op de weg lag. Het blikje kwam tegen Berber aan en daar schrok ze van. We gingen pijlsnel over straat en de wagen begon te schudden en kantelde.”

Nooit opgeven

“Als je als ouders dan in een ambulance wordt afgevoerd en de kinderen in de berm met politieagenten moeten wachten op de oppas, dan besef je wel even hoe kwetsbaar je bent op de wagen. Gelukkig is dat allemaal weer goed gekomen en hebben we het mennen nooit opgegeven. Af en toe doen we mee aan een impulswedstrijd. Mijn man als menner en ik als groom. We kunnen genieten van de gezelligheid op wedstrijden, maar ook van bosritten genieten we enorm.”

Ook zoons gek op mennen

“Inmiddels zijn onze beide zoons acht en tien jaar oud. Ze zijn ook gek op mennen. Onze oudste zoon Hilbert doet met onze Shetlander Dasha wel eens mee aan een Bixie wedstrijd. Laatst had hij voor het eerst ook meegedaan aan een indoor vaardigheidswedstrijd. Onze jongste zoon Sybren begint nu ook met menles en heeft de Bixie al eens geprobeerd. Ondanks dat onze Shetlander een mega geschikte pony is, zou een grotere pony ook leuk zijn.”

Nieuwe pony

“Onze hoefsmid had nog een leuke, jonge Welshpony staan. Na een paar weken uitproberen besloten we Olly, de Welshpony, over te nemen. Vorig jaar hebben we haar voor de wagen laten beleren. We hadden zelf het voorbereidend werk gedaan, maar de rest over gelaten aan iemand anders met ervaring. Olly pikte het goed op, maar ze is ook ontzettend slim en eigenwijs. Ze heeft wel iemand nodig die de leiding neemt en duidelijke hulpen geeft.”

Zelf op de bok

“Ik was eigenlijk altijd de groom en reed onder het zadel. Tijdens het beleerproces van Olly was ik even gaan kijken en mocht ik het zelf ook proberen. Dat voelde best goed. Toen we Olly ophaalden, besloot ik eerst zelf even te gaan mennen . Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want het is een genot om met deze pony bezig te zijn. Zo kwam ik er dus onlangs achter dat zelf mennen toch ook wel heel erg leuk is. Ik had namelijk nooit gedacht dat ik zelf ook op de bok zou plaatsnemen.”

Startpas aangevraagd

“Evert en ik hebben afgelopen najaar de stoute schoenen aangetrokken. We hebben beide een startpas aangevraagd. In november vorig jaar hebben we onze eerste officiële wedstrijd gereden. Olly was eigenlijk nog niet helemaal klaar voor wedstrijden, maar we waren wel benieuwd hoe ze zou reageren. Olly ging met spanning door de baan, want ze was voor het eerst in een binnenbak met andere aanspanningen. Wel luisterde ze goed, was ze braaf en is ze een hele ervaring rijker. Kortom, missie geslaagd!”

Rustig aan beginnen

“Ons doel is om in het buitenseizoen te beginnen met wedstrijden rijden. Misschien dat we met Olly wel een samengestelde wedstrijd willen rijden. Dat lijkt Hilbert ook erg leuk om te doen. Qua leeftijd van Hilbert en Olly kan dat net. We gaan gewoon rustig aan beginnen en kijken wel hoe het gaat. Plezier is het belangrijkste vinden wij.”

Lolteam Visser

“Toen we na een impulswedstrijd weer niet in de prijzen waren gevallen, zei onze zoon Sybren dat het eigenlijk ook niet uitmaakt. Wij horen toch bij de ‘lolgroepen’, omdat we zo veel plezier met elkaar hebben. Gekscherend noemen we onszelf dan ook wel: ‘lolteam Visser’. Ik vind het tegelijkertijd ook wel een wijze les, want als je echt iets wilt bereiken moet je er hard voor werken. Wij zijn nog niet zo fanatiek aan het trainen namelijk.”

Schuur is te klein

“Ons hele gezin is nu aan het mennen en de schuur is inmiddels te kleine vanwege het aantal menwagens dat we hebben verzameld. Het is echt en gezamenlijke hobby geworden. Dat had ik twaalf jaar geleden toen we voor het eerst begonnen met mennen, echt niet verwacht. Mijn aanvankelijke gedachte dat mennen alleen voor ouderen zou zijn, klopt dan ook van geen kant.  Als ik onze beide jongens met de pony’s bezig zie, dan kan ik daar echt van genieten. Als dat betekent dat ik in de toekomst toch meer achterop sta dan dat ik zelf op de bok zit, dan maakt mij dat niet uit. Ik ben alleen maar trots dat we het zo kunnen doen met elkaar.” Rianne de Bruin voor Mensport
IMG-20210804-WA0008 - kopie
IMG-20210804-WA0008 - kopie