9103e443-7942-4de9-b3d5-2b7345cde8fe
9103e443-7942-4de9-b3d5-2b7345cde8fe

Jack Lamers: “Ik ben bezeten door het mennen”

Algemeen

“Ik ben bezeten door het mennen”, zo beschrijft Jack Lamers zijn passie voor de mensport. Tien jaar geleden is Jack gestart met mennen en nu kan hij het niet meer uit zijn leven denken. In 1985 is Jack in aanraking gekomen met paarden. In die tijd hield hij zich bezig met hengsten voorbrengen en de fokkerij. Dit is de laatste jaren omgeslagen en ingeruild voor de mensport. “Mijn dochter kocht een b-pony en die was getuigd. Ik ben daar ook mee aan het mennen gegaan. Ik had nog nooit gemend. Maar uiteindelijk werd die pony weer verkocht. Ik vond het toch wel leuk, het mennen. Dus toen heb ik een goede springpony ingeruild en een brave menpony gekocht bij een handelaar die ik goed kende.” Met deze pony is Jack begonnen met georganiseerde ritten, waarna hij door de jaren heen in aanraking kwam met de wedstrijden.

Kleine tweespan

Jack rijdt nu sinds 5 jaar wedstrijden in het mennen en is in zowel de dressuur als de vaardigheid thuis. Maar het meeste heeft Jack geparticipeerd in de minimarathon. Bij de EGM Indoor Men-Competitie Heeze was hij ook van de partij. Hij reed daar met zijn tweespan appaloosa Shetlanders. Jack vond het een geslaagde wedstrijd ook al had hij wel een paar balletjes eraf gereden. “Ze gingen echt voor goud. Ik heb ze nog niet zo vaak mee gehad, maar ze zijn echt zo fijn.” De twee Shetlanders passen vanaf het begin goed bij elkaar. “Ik heb ze ingespannen en ben er mee weggereden. Dat liep me toch goed”, vertelt Jack over de eerste keer dat hij met deze Shetlanders in tweespan reed.

Hard gaan

“Ik houd wel een beetje van snelheid en ruim bewegende paarden. En in die minimarathons kan ik ook wel de goede lijnen rijden”, vertelt Jack. “Ik heb ook een pony, die is dan van een andere hengst en beweegt niet zo bijzonder, maar die kan ik overal voor inzetten.” En deze pony wordt niet alleen gebruikt voor een aangespannen marathon maar ook onder de man. Jack zijn dochter doet met die pony wel eens mee aan een onder-de-man-minimarathon.  “Dat vindt ze leuk. Zolang het maar hard gaat. Met die pony, als die meedoet dan wint hij altijd. Zo supersnel is die.”

Goed oog

De ervaring in het fokken en de kennis van bloedlijnen dragen voor Jack bij aan een goed oog voor talentvolle pony’s. “Heel veel mensen zeggen fokken is gokken, maar fokken is de juiste combinatie vinden en verbeteren op de punten waar dat nodig is. Het probleem in de mensport is dat op wedstrijden de afstammingen nooit vermeld worden, maar ik kan dat wel zien. Paarden met een sterk achterbeen zullen het altijd wel goed doen. En je moet natuurlijk proberen een gewenst karakter erin te fokken. Ze moeten een werkwillig karakter hebben en voor je door het vuur gaan.”

Paardenpassie

Jack heeft tegenwoordig geen hengsten meer en is gestopt met het fokken. Hij richt zich geheel op het mennen. Overal in zijn leven komt het mennen terug. In het weekend als hij tijd vrij kan maken pakt hij een wedstrijd mee, eens in de zoveel tijd neem hij les en hij is voorzitter van PSV de Palmruiters. Daarbij organiseert hij ook nog eens ritten voor gasten in zijn gastenhuis. Binnenkort wordt Jack opa en hoopt hij zijn passie voor paarden mee te kunnen geven aan zijn kleinkind en misschien dat hij later wel bij zijn kleinkind achter op de wagen kan springen.  

Foto’s: Privébezit

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

9103e443-7942-4de9-b3d5-2b7345cde8fe