image00037
image00037 Foto: Cynthia Ros

“Mijn motto is: genieten van het leven, want je weet nooit wanneer het klaar is”

Algemeen

Daphne Witzel (50) woont samen met haar man en huisdieren in het buitengebied van Almere. Niet alleen is ze fanatiek met haar paardenhobby, maar ze ze houdt ook van bijen. “Als imker en ambassadeur biodiversiteit geef ik ook voorlichting over bijen, wilde bijen, biodiversiteit en help ik waar mogelijk de wereld iets groener te maken. Zodat deze nuttige bestuivers een fijne plek hebben om te leven.” Daphne is een bezig bijtje, maar heeft ook veel meegemaakt de afgelopen drie jaar.

Paardrijles

“We hebben drie mini-shetlanders, een veertienjarige merrie Angel en haar zevenjarig zoontje IJsco en haar driejarige dochter Noortje. Daarnaast hebben we ook Tanny, een geweldige en veelzijdige vierentwintigjarige Fjord waarmee we mennen. Als klein meisje wilde ik altijd al graag op paardrijles en rond mijn zevende kon ik eindelijk beginnen bij manege Ernst in Blaricum. Het was wel even slikken, want ze hadden daar alleen ‘hele grote’ paarden en na een paar keer zand te hebben gehapt, was het plezier er wel vanaf.”

Nieuwe start

“Een jaar later heb ik een nieuwe start gemaakt bij manege Schildknecht in Eemnes, waar ze ook pony’s hadden. Dat was een geschikte maat voor mij als kleine meid. Verder was er op die manege ook een vaste club ponymeiden die de hele dag op stal aan het helpen waren, waar ik mij dus ook met veel plezier bij aansloot. Door de jaren heen ben ik eigenlijk altijd in meer of mindere mate blijven rijden onder het zadel, tussen studie en werk door soms wat minder. Maar ik ben nooit echt gestopt.”

Lesgeven op een manege voor gehandicapten

“Daarnaast heb ik ongeveer twintig jaar lang als zaterdag parttimer les mogen geven op een manege voor gehandicapten. Dit vond ik super om te doen en ik gaf les aan mensen van alle leeftijden en zowel met als zonder handicap. Samen genieten van de dieren en gezelligheid met als doel plezier en bewegen, niet de sport. In 2008 kwam de mogelijkheid om een huis te kopen in het buitengebied met voldoende ruimte en grond voor de paarden aan huis. Nadat eerst het huis was verbouwd naar onze wensen kwamen de paarden. Inmiddels stonden er al twee Shetlanders in de boomgaard voor het huis, maar er moest nog een stal worden gebouwd.”

Rijpaard ingeslapen

“We hebben nu twee ruime boxen, paddock en een weiland op ons terrein. We hebben bewust gekozen om geen rijbaan aan te leggen, want dit kost te veel ruimte en zou ten koste gaan van het grasland. In eerste instantie was naast onze Shetlanders aan huis ook de prachtige, grote zwarte KWPN’er Lutin. Mijn rijpaard, maar helaas hebben we die in de zomer van 2013 moeten laten inslapen in verband met COPD. Hij heeft nog even kunnen genieten van zijn pensioen, maar het ging helaas niet meer omdat hij er zo veel last van had. Uiteindelijk ga je dan op nieuw zoeken naar een paard.” [gallery ids=”eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC9tZW53ZWVrLTI0LTIwMjEwNjE2LTE0Mzgtc2NhbGVkLmpwZyIsInRpdGxlIjoibWVud2VlayAyNCAyMDIxMDYxNiAxNDM4IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiRGFwaG5lIG1ldCBoYWFyIEZqb3JkIFRhbm55In0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC8xNTk0NTc5OC05ZjQ4ZTcxZTc0YmNkYTFkN2M1Mi1zY2FsZWQuanBnIiwidGl0bGUiOiIxNTk0NTc5OC05ZjQ4ZTcxZTc0YmNkYTFkN2M1MiIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IkRhcGhuZSBtZXQgaGFhciBGam9yZCBUYW5ueSJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC9JTUdfOTczMC1zY2FsZWQuanBnIiwidGl0bGUiOiJJTUdfOTczMCIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IkRhcGhuZSBtZXQgaGFhciBmam9yZCBUYW5ueSJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC9JTUctMjAyMTA4MTQtV0EwMDE0LTEuanBnIiwidGl0bGUiOiJJTUctMjAyMTA4MTQtV0EwMDE0IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiRGFwaG5lIG1ldCBoYWFyIEZqb3JkIFRhbm55In0=”]

Definitief besmet met het mennen

“Mijn oog viel op een advertentie van een toen vijftienjarige Fjord. Ze stond te koop met al haar spullen, inclusief een menwagen en het tuig. De foto’s bij de advertentie maakten mij direct enthousaist en zo kwam Tanny bij ons terecht. En met haar dus ook de menwagen, haar tuig en een trailer om de menwagen te vervoeren. Hoewel mij verzekerd werd dat ze niets liever deed dan voor de wagen lopen, heb ik toch eerst maar wat menlessen aan huis genomen. Ze was inderdaad fantastisch. Ze had al vijf jaar niet voor de wagen gestaan, maar het was inspannen en wegrijden. Het eerste jaar heb ik mijn enkelspan menbewijs gehaald bij menschool Soest. Daarmee was ik definitief besmet met het menvirus.”

Activiteiten

“Sindsdien hebben we veel leuke dingen gedaan met de wagen, zoals vakantieweken in Drenthe en op de Veluwe. We hebben meegedaan aan de Eper vierdaagse, Paard & Leven dagen, Horse Event en Enjoy the ride ritten. Natuurlijk ook veel gewone en leuke activiteiten in de buurt, zoals rijden met Sinterklaas en de Kerstman. Tijdens de opening van de nieuwe rotonde om de hoek hebben we rondgereden met de delegatie van de provincie en gemeente op de wagen. Ook de burendagen en lentemarkten vergeten we niet.”

Veiligheid is belangrijk

“Normaal rijden we onze rondjes in de buurt. We wonen aan een ruiter- en menroute van ongeveer vijftien kilometer, maar deze sluiten ook aan op de paden en het netwerk van de rest van Almere. Als bestuurslid van de stichting die voor het beheer van de route zorgt, probeer ik mij in te zetten voor het behoud en het onderhoud van het bestaande netwerk. Er wordt ook steeds meer gebouwd en in een stedelijk gebied is het niet altijd voor alle weggebruikers helder hoe om te gaan met paarden op de weg. Veiligheid van ons ruiters en menners is enorm belangrijk.”

Allround

“Naast dat ik wekelijks met de wagen rijdt, wordt Tanny ook onder het zadel gereden door een aantal meiden. Zij nemen ook een deel van de dagelijkste taken voor hun rekening. Tanny vindt alles leuk, zoals een sprongetje, crossles, Bixie proeven of een ritje door het bos. Ze heeft zelfs al eens een WE wedstrijd gelopen en ook TREC is voor haar niet vreemd. Kortom, een volledig allround merrie.” [gallery ids=”eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC9pbWFnZTAwMDIyLTEtcm90YXRlZC5qcGVnIiwidGl0bGUiOiJpbWFnZTAwMDIyIiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiRGFwaG5lIG1ldCBoYWFyZCBGam9yZCBUYW5ueSJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC9JTUctMjAxOTA2MjgtV0EwMDA3LTEuanBnIiwidGl0bGUiOiJJTUctMjAxOTA2MjgtV0EwMDA3IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiRGFwaG5lIG1ldCBoYWFyIEZqb3JkIFRhbm55In0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAzXC9JTUctMjAxODA4MjYtV0EwMDM4LmpwZyIsInRpdGxlIjoiSU1HLTIwMTgwODI2LVdBMDAzOCIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IkRhcGhuZSBtZXQgaGFhciBGam9yZCBUYW5ueSBlbiB2cmllbmRlbiJ9”]

Diagnose borstkanker

“Zo’n tweeënhalfjaar geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Dit was een zware periode waar naast de behandelingen mijn leven behoorlijk op de kop stond. Van dagelijks druk met werk stond het leven eigenlijk volledig in het teken van zijn ziek zijn en weer gezond worden. Nog voor het einde van de behandeling rolden we door in de coronapandemie. Wat een zegen om dan je paarden aan huis te hebben en ondanks alles toch nog regelmatig klein rondje op de wagen naar buiten te kunnen. Het was heerlijk om te kunnen genieten van de natuur en je paard.”

Plannen voor de zomer

“Inmiddels ben ik kankervrij en weer aan het werk, maar ik ben mij wel gaan realiseren dat werk niet het belangrijkste op de wereld is. Ik ben minder gaan werken en geniet volop van alle leuke dingen die je met je paard kan doen. Zo ben ik vorig jaar voor het eerst naar de meninstructieweek van PMO geweest. Het was ontzettend leuk, gezellig en leerzaam. Dit jaar ga ik weer. Vorig jaar heb ik ook een kleine huifkar gekocht uit de boedel van een verhuurder die ging stoppen. Voor deze zomer heb ik plannen om een weekje met deze wagen te gaan trekken op de Veluwe. Ook hebben we voor april een midweek geboekt bij een hotel op de Veluwe waar het paard meekan.” “Mijn motto is: genieten van het leven, want je leeft maar één keer en je weet nooit wanneer het klaar is. Dat kan ik in mijn geval met mijn geweldige en topfitte fjordenvriendin Tanny.” Rianne de Bruin voor Mensport Foto’s: Cynthia Ros van Ros fotografie
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037
image00037