Afbeelding

Op pad in Nederland: Zeeland

Algemeen Beleving Opvallend

Met paarden valt zoveel te beleven. Daarom doet MenSport een ‘rondje Nederland’. Wat zijn de mooiste plekken en waar zijn de leukste activiteiten om met of zonder paard te bezoeken? Wat móet je hebben gezien en gedaan? We vervolgen de reis in Zeeland.

Zeeland bestaat uit vasteland en een aantal schiereilanden. De provincie wordt omgeven door wateren en dat betekent veel zandstranden. Maar natuurlijk is er meer. Zo kun je er eindeloos langs dijken rijden, door polders en óók door bossen.

Tradities

Zeeland is een provincie die bol staat van de tradities: Zeeuwse bolussen, mosselen, kibbeling, Zeeuwse trekpaarden en Strâo-rijden. En: ringsteken! Zowel te paard (en liefst op een blote brede rug van een Zeeuws trekpaard) als met paard en wagen ‘steken’ de deelnemers zoveel mogelijk ringen. Kijk op ringrijden.nl voor de locaties en plaatsen waar het ringsteken (in het toeristenseizoen) plaatsvindt.

Oostburg - Trekpaardenwereld

Pannenkoeken, ijsjes, likeur en zelfs talloze cosmeticaproducten… dat kun je allemaal van paardenmelk maken. Je kunt deze producten zelfs ook kopen, in het winkeltje dat hoort bij de melkerij van Trekpaardenwereld in Oostburg. De melkerij is te bezoeken van mei tot en met oktober. Op woensdagen in juni en begin juli worden er rondleidingen gegeven. Bij de Trekpaardenwereld is ook een camping en er zijn veel activiteiten op het gebied van paarden.

Schouwen-Duiveland - Oneindig zandstrand

Verzekerd zijn van een adembenemend mooie rit in Zeeland? Daar zijn de natuurgebieden op het noordelijk gelegen schiereiland Schouwen-Duiveland perfect voor. Schouwen-Duiveland bestaat uit meerdere schitterende locaties, zoals Boswachterij Westerschouwen. Hier vind je het grootste bos van Zeeland, maar er zijn meer facetten die het gebied bijzonder maken. Elk seizoen heeft er iets te bieden en is een bezoekje met je viervoeter waard. Dat Schouwen-Duivenland een schiereiland is zegt eigenlijk al genoeg. Het is omgeven door water en dat levert kilometers brede zandstranden op. Let er daarbij wel op of je paard op het moment dat je er heen wilt ook welkom is. 

‘s Winters zijn de stranden de hele dag toegankelijk, maar ‘s zomers is dit iets beperkter. Vraag de precieze tijden op bij een VVV in de buurt. Het is er absoluut genieten van de natuur vanuit het zadel, maar ook vanaf de bok kun je er prachtige tochten maken. Een daarvan leidt van Haamstede, via Renesse naar Scharendijke, schitterend. Het is maar één van de vele menroutes. Meer tochten vind je op de website van menvereniging Schouwen-Duiveland.

Wat nog meer?

- De website paardentoerismezeeland.com geeft je een duidelijk overzicht van paardvriendelijke horeca, plekken om met je paard te overnachten, ruiterroutes en een aantal evenementen.

- Domburg.com geeft niet alleen informatie over het pittoreske plaatsje Domburg, maar ook over de mogelijkheden in de buurt om de omgeving met je aanspanning te verkennen.