Saskia van Heesch: “Goed opleiden kost tijd”
Saskia van Heesch: “Goed opleiden kost tijd”

Saskia van Heesch: “Goed opleiden kost tijd”

Instructie

In 2019 deed ze voor het laatst mee aan een internationale wedstrijd, en vooralsnog mikt ze nog niet op buitenlandse wedstrijden. Toch zit Saskia van Heesch absoluut niet stil. 

“De boxen zijn bezet met diverse trainingspaarden en paarden van mijzelf, en verder geef ik les aan zowel menners én ruiters op alle niveaus.” Dat er in ‘coronajaar’ 2020 nauwelijks wedstrijden konden worden gereden, kwam de paardenvrouw pur sang eigenlijk niet slecht uit. 

“Nadat ik in 2017 mijn partner Theo had verloren en in 2020 was verhuisd, kwam ik eindelijk een beetje tot rust. Ik ben van Boxtel naar Gilze verhuisd en hier ben ik nu op mijn plek. Ik kan weer vooruit kijken.”

”Goed opleiden heeft zijn tijd nodig”

Eigenaren van een beoogd menpaard komen vaak bij Saskia terecht voor het betuigen of trainen van hun paard. “Hierin kan het heel verschillend zijn hoeveel tijd een paard nodig heeft, sommige gaan redelijk snel, maar het duurt toch al gauw tussen de vier en zes weken, en een aantal hebben wat meer tijd nodig, ook afhankelijk van de ervaring van de eigenaar, de menner. 

Mijn ervaring is dat alles bij een jong paard dat al aardig wat in handen geweest is, toch vaak pas na een week of zes goed begint te voelen. Goed opleiden heeft zijn tijd nodig. Met geduld en consequent zijn bereik je het beste resultaat.”

Aangespannen en onder het zadel

Saskia is een veelzijdig paardenmens. Haar menpaarden hebben een afwisselend programma; ze lopen niet alleen voor de wagen, maar worden ook onder het zadel gereden door Saskia zelf tot subtop niveau. 

Ook worden ze regelmatig gelongeerd. Met Neapolitano Supreme is ze Z1-dressuur. Daarnaast heeft ze kennisgemaakt met Working Equitation, een soort ‘dressuur met hindernissen onder het zadel’. “Voor de ruiter leuk, maar zeker ook voor het paard. Zo leren ze om te gaan met allerlei situaties en hindernissen, een leuke introductie ook voor een paard dat in de aangespannen sport loopt.” 

Nieuwe ster

Haar ervaren paarden Colonella en de zelfgefokte Sir Dartano zijn met hun 21 en 15 jaar al enigszins op leeftijd, vandaar dat Saskia een nieuwe ster aan het opleiden is. “Alle drie de paarden komen uit dezelfde merrie, de 100% Lipizzaner Neapolitano XXIV 10/2. Collonella, haar volle zus, is dus ook een volle Lipizzaner; Sir Dartano heeft de Arabo-Fries Yk Dark Danilo als vader. De donkerbruine Itanomar stamt van de tuigpaardhengst Waldemar. 

Hij is onder het zadel al heel goed bevestigd, maar voor de wagen is alles nog vrij nieuw voor hem.” Neapolitano Supreme is van de PRE Grello, deze loopt enkel- en tweespan en in de dressuursport in het Z1. Ze wordt nu ook klaargemaakt voor de Working Equitation.  

Langzaam van start

Samen met zijn halfbroer Sir Dartano vormt Itanomar een aansprekend span: “Ze zijn ongeveer even groot en lijken op elkaar wat betreft manier van lopen. Deze gaan dit jaar ook samen alle onderdelen lopen in de samengestelde mensport. 

Ik kijk ernaar uit om ze op een wedstrijd te laten zien. Begin april in Heukelom wordt de vuurdoop voor Itanomar. Hij kent de hindernissen niet en ook een vaardigheidsproef ziet hij dan voor het eerst. Deze samengestelde menwedstrijd is om te kijken hoe hij het allemaal oppakt, ik doe het kalm aan en geef hem ook echt de gelegenheid om te leren.”

”Stuur maar een filmpje”

Opleiden is iets wat Saskia graag doet. Een pas vierjarige – nu nog – donkere schimmel die geheel tuiggefokt is (Idol x Patijn), is nog aan het begin van zijn leerschool. “Hij kwam toevallig op mijn pad, ik zocht er niet per se nog een paard bij. Maar een kennis dacht dat hij me goed zou passen. Ik wil eigenlijk een paard live zien en ben niet zo van de video’s, maar hij stond niet in de buurt, dus deze keer zei ik ‘Stuur maar een filmpje’. 

Dat leek erop! Daarna ben ik hem wel in het echt gaan bekijken, en mijn eerste indruk bleek de juiste. Niek is een mooie luxe tuiger, die goed bij mijn andere paarden past! Mijn doel met hem is om hem zowel in het enkel- als in tweespan in te zetten.”

Uitdaging

De jongere paarden vormen een nieuwe uitdaging, en daarnaast zijn er ook de leerlingen die gecoacht worden (op dressuurwedstrijden). Enkele van haar leerlingen reden afgelopen weekend mee op de Brabantse kampioenschappen. 

“Ik ben dus ook nog lang niet van plan om te stoppen met rijden onder het zadel en het mennen. Zolang ik er nog zoveel plezier aan beleef, en zolang er ontwikkeling in zit, ga ik door, ook met de wedstrijdsport. Ik kijk er naar uit om weer een nieuw span uit te brengen. Nu nog even niet om te winnen, maar wel om op te leiden. Dit jaar staat nog in het teken van opleiding.” 

Foto: DigiShots

Saskia van Heesch
Saskia van Heesch, mooi drafbeeld