Afbeelding

Kees: “Ik heb het bitloos mennen geoefend met het tweespan in de buitenbak”

Recreatie

Kees Rijpstra is op zijn tiende begonnen met paardrijden als jongste van het gezin en is dit blijven doen tot zijn vierentwintigste. Hij deed altijd buitenritten op zaterdagochtend en heeft enkele jaren meegereden met de carrousel. In 2009 kocht hij Arsis en twee jaar later kocht hij ook zijn Fries Desteney. Kees zijn paarden zouden beleerd worden door een kennis, maar dat liep even anders. “Martin moest plotseling naar het ziekenhuis en overleed korte tijd daarna.” Er kwam daarna wel snel een oplossing door Kees zijn partner Ruth.

Koetsrit

“Ruth had een advertentie gezien van de Cantharel van der Valk in Apeldoorn. Er werden koetsritten aangeboden door de bossen en bij een mooi uitzichtpunt kreeg men een hapje en een drankje. Ruth heeft ons ingeschreven. Het was een mooie, zonnige dag in mei 2018. Ryanne was de koetsier en haar moeder was groom. Ruth en ik waren gelijk onder de indruk. Het was een prachtige koetsrit. Na alle omstandigheden, wilde ik mijn paarden alsnog laten beleren. Ik vroeg aan Ryanne of zij iemand wist die mijn paarden kon beleren. Frits Bushoff werd genoemd, want hij is de man die verantwoordelijk is voor de paarden van de Cantharel.”

Beleren

“In eerste instantie had ik afgesproken dat mijn paarden naar het Cantharel gingen, maar daar had de eigenaar van de Cantharel slecht ervaringen mee. Uiteindelijk is besloten dat Frits naar mijn stal in Renkum zou komen. Achteraf gezien, was dat ook veel beter. Frits kwam iedere week om ons te helpen. Frits heeft een duidelijke, maar zachte hand en dat vinden wij prettig voor de paarden. Alles werd ook rustig aan opgebouwd. Eerst een deel van het tuig erop en longeren. Op een gegeven moment het hele tuig op de paarden gelegd. We hebben ze een autoband laten slepen en zou gingen we stap voor stap verder. Ieder paard heeft afzonderlijk voor de wagen gestaan en daarna hebben we er een tweespan van gemaakt.”

Menbewijs gehaald

“De eerste keer voor de wagen was wennen voor onze schimmel Arsis, ze is dominant en duidde het Friese paard Desteney niet naast haar. Gelukkig, wist Frits dat goed op te lossen. Intussen had ik de wagen goed onder handen genomen en het leren tuig schoongemaakt en behandeld met leerolie. Zo kon ik samen met Ruth op menles bij Nico Avezaath. Daar heb ik op 9 juli 2019 mijn menbewijs gehaald in het enkelspan. Daarna heb ik eigenlijk alleen nog maar dubbelspan gereden, wat ik eigenlijk veel makkelijker vind. Toen ik mijn menbewijs haalde, heeft Frits mij toegevoegd aan de koetsiersgroep en sindsdien rijd ik regelmatig met gasten als vrijwilliger voor de Cantharel. Ik vind het hartstikke leuk om dit te doen.”

Recreatief

“Het leuke aan het mennen is dat het een andere manier van omgang is het met paarden. Ook biedt het variatie voor de paarden. Ik vind het ook mooi om op de lichaamstaal van de paarden te letten. Samen met Ruth beleef ik veel plezier aan het mennen. We rijden voornamelijk recreatief, maar met Arsis heb ik overigens ook twee keer meegedaan met een samengestelde wedstrijd. Desteney heeft zelfs nog als commandopaard meegelopen met de Standaard Wacht bij de Ere-escorte op Prinsjesdag.”

Bitloos

“Ik rijd al jaren bitloos onder het zadel samen met Ruth. Dat ging vanaf het begin altijd goed en zonder problemen met Arsis en Desteney. Ruth en ik rijden nog steeds, we mennen met het tweespan en doen ook aan grondwerk met de paarden. Onze paarden zijn rustig en betrouwbaar. Ik heb het bitloos mennen geoefend met het tweespan in de buitenbak en in de paddock. Dat ging allemaal goed. De dag daarna ben ik met ze gaan mennen zonder oogkleppen en bitloos in het bos. Als we op de weg mennen dan gebruik ik wel oogkleppen een licht bit voor de veiligheid. Ik heb nog wel een droom om met vier paarden een soort freestyle carrousel te rijden. Een wit en een zwart paard heb ik al. Ik zou het mooi vinden als er dan nog een zandkleurige of donkerrode vosmerrie bij zou komen. Het mooiste zou zijn dat we dan ook nog eens bitloos kunnen mennen op die manier. Maar dat zien we te zijner tijd wel.”

Tekst: Rianne de Bruin voor MenSport

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding