Afbeelding
Chantal Vermerris.

Driving Valkenwaard International, Groom award 2022.

Sport

Preetha Exell, de vrouw van gastheer Boyd Exell, heeft in overleg met diverse betrokkenen, zoals onder andere de stalmeester, de beste groom award 2022 uitgereikt op de indrukwekkende internationale wedstrijd in Valkenswaard.

Beoordeling

Zaterdagavond 11 juni, prijsuitreiking en feestavond op de thuisbasis van Exell in Valkenswaard. Nadat alle prijzen bij de twee-en vierspannen waren verdeeld, was er nóg een verrassende uitreiking. 

Preetha Exell heeft verschillende mensen om zich heen gevraagd om de grooms op het terrein te beoordelen. Niet alleen tijdens de wedstrijdonderdelen, maar ook de verzorging van de paarden, de overige zorg omtrent de dieren en de verantwoordelijkheid waarmee dit gedaan wordt. De stalmeester hield het reilen en zeilen in en om de stallen daarbij goed in de gaten.

Verrassing

Na een aantal vermoeiende dagen en een pittige marathon dag, was het bij Drivingteam Zaayer de bedoeling, om even met de voetjes omhoog te gaan en te relaxen. Tot er plots tóch snel gedoucht, aangekleed en make-up gesmeerd moest worden bij dit damesteam. Buiten medeweten van desbetreffende groom, was er gebeld dat het team verwacht werd op de feestavond voor een speciale uitreiking. Met wat gemopper, ‘’want we zouden toch rustig aan doen?’’ waren de dames op tijd present. Met de nodige binnenpret bij de rest, was de verbazing van haar gezicht af te lezen, toen er door de speakers klonk; ‘’Voor het in ontvangst nemen van de award, voor beste groom tweespan paard Valkenswaard 2022, mag naar voren komen, Chantal Vermerris.’’

Lange loopbaan

De 33-jarige Chantal uit Krabbendijke is op haar 16e begonnen met groomen bij een enkelspan pony en enkelspan paard. Na een aantal jaar is ze dubbelspan pony’s gaan groomen, om vervolgens op het WK pony’s in 2019 met Anne Zaayer mee te gaan. Ze leerden elkaar kennen in het perspectieven team en hielpen elkaar wel vaker als ze moeilijk zaten. 

Sinds eind vorig jaar zijn ze elkaars vaste groom. Anne rijdt tweespan paard, internationaal en Chantal rijdt zelf enkelspan pony, nationaal. Volgens Chantal is het makkelijker groomen als je zelf ook rijdt, je weet beter wat er van je verwacht wordt tijdens de onderdelen en ziet je werk. 

Het is ook even goed nadenken, aangezien de regels nationaal en internationaal nogal kunnen afwijken, zoals bijvoorbeeld de vet checks, de onderdelen die verdeeld zijn over drie dagen in plaats van twee dagen en het Engelstalig op internationaal niveau is even schakelen. ‘’Het werkt net even anders!’’ aldus Chantal.

Taken

Chantal is op de wedstrijden verantwoordelijk voor de paarden. Ze zorgt dat ze er goed bij staan, op tijd gevoerd worden, voldoende water hebben en regelmatig de stal uitkomen om af te stappen of te grazen. Daarnaast maakt ze elke dag een tijdsplanning. Hoe laat moeten we ergens zijn, hoe laat moeten we de paarden dan halen en inspannen, bij wie moet er aangemeld worden en wanneer gaat er verkend worden?

Ook hoe laat er gegeten wordt, komt erop te staan, dat moment van de dag is het hele team even compleet. Chantal is stipt en duidelijk en niet snel afgeleid, daarmee is ze gebombardeerd tot ‘’the boss’’ binnen het team. Ze is naast deze taken ook de vaste groom tijdens de marathon. 

Combineren

Aangezien Chantal naast het groomen ook zelf rijdt, vergt dat nogal wat planning. In januari zitten Anne en Chantal samen, ieder met hun eigen wedstrijdkalender, om tot een mooi wedstrijdseizoen te komen. 

Chantal rijdt met de 8-jarige Welsh cob, Lexx op M-niveau. Haar inmiddels 22-jarige pony Rap is met wedstrijd pensioen. Naast het afstemmen van de wedstrijd kalenders, hebben beide dames ook nog paarden thuis staan die verzorgt moeten worden. ‘’Mijn award deel ik met mijn vriend Danny, hij is de beste groom thuis en is tijdens mijn afwezigheid ‘’the boss’’ op de Tak Stables.’’ lacht Chantal.

Aanrader

Chantal vind een groom award een superleuk initiatief. Ze wist zelf niet eens dat er zo’n award bestond en was erg verrast. Het motiveert je en het is erg leuk om op deze manier gezien te worden. Van Chantal mogen ze dit wel op meer wedstrijden doen.’’ Op de prijsuitreiking staat de menner vooraan, maar je doet het wel samen met je team, zonder groom hadden ze daar niet gestaan.’’ 

De aandacht die nu middels een award naar een groom gaat is erg speciaal en mag best door andere wedstrijden opgepakt worden,’’ ‘’Dit zal voor alle andere, hardwerkende grooms ook een mooie boost zijn,’’ roept Chantal spontaan! Chantal zal aankomend weekend weer aan het werk te zien zijn in Eersel, als groom én als menster. De week erop vertrekt het voltallig team naar het NK op manege Gaasterland in het Friese Harich. 

‘’Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’’