Afbeelding

Vrijwilliger in Pratoni del Vivaro

Sport

Gemma Verlaan was als vrijwilliger én als verslaggever voor Mensport in Pratoni del Vivaro. Zij doet haar verhaal. “De afgelopen jaren was het me al zo vaak gezegd: ‘Als je de kans krijgt moet je eens naar een EK of WK gaan. Als publiek, teamlid of vrijwilliger … het maakt niet uit. Het is zo’n unieke ervaring, heel anders dan een grote nationale of internationale wedstrijd. Veel saamhorigheid tussen de rijders, publiek en je maakt nieuwe vrienden.’

Uiteraard was ik benieuwd. De organisatie van het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro deed een oproep op Hoefnet om vrijwilligers aan te trekken, en toen mijn Australische trainer Tor Van Den Berge zich had gekwalificeerd was ik definitief over de streep getrokken.

Koud!

Mijn aanmelding werd goedgekeurd en wekenlang werd ik met veel ‘gepingel’ op de hoogte gehouden via de app-groep Homebase en Telegram, zowel in het Italiaans als Engels. Op woensdag 21 september vloog ik naar Rome, waar een taxi klaarstond om me naar het logeeradres Casa Versiglia in Genzano di Roma te brengen. Bij aankomst begin van de avond is het ontzettend koud, wat ik niet had verwacht na al dagenlang 22 tot 26 graden op de weersites gelezen te hebben.

Logeren in voormalig klooster

Het logeeradres is een voormalig klooster in een dorp vlakbij Rome met een binnenplaats achter een hermetisch afgesloten hek. Geen standaard accommodatie dus, maar het straalt veel authenticiteit uit. Op de kamer drie bedden, waarvan één al een nachtje gebruikt was, en een badkamer. Wanneer het een Italiaanse is, hoop ik dat ze (of hij?) wel een paar woorden Engels of Duits spreekt. 

Andere Nederlandse vrijwilligers

Helaas is er ontzettend slecht internetbereik op de kamer en er is alleen wifi in de receptie. Mijn handbagage uitgepakt en de deur gaat open: daar verschijnt de bekende Brabantse Diny van den Oever, een leuk weerzien! Ook voormalig bokrechter en oud-omroeper Ad van Hoogstraten logeert hier, evenals de Belgische vrijwilliger Karel de Wandel, die duidelijk laat merken het fijn te vinden dat er Nederlands gesproken kan worden.

WK op Italiaanse wijze

Tijdens het eten om 21.00 uur, dat we samen met alle vrijwilligers uit onder andere Italië, Engeland en Denemarken in een zaaltje geserveerd krijgen, vertellen Diny en Ad van Hoogstraten dat het er bij een WK in Italië wel een beetje anders toegaat dan in West-Europa. De functies van de vrijwilligers zijn niet allemaal even duidelijk omschreven en moet je een beetje naar eigen inzicht invullen.

Oude verhalen van Ad van Hoogstraaten

 Ad van Hoogstraten laat foto’s zien van 24 jaar geleden, toen hij ook in Pratoni aanwezig was. De brug die indertijd door de Nederlandse parcoursbouwer Jan Cornelissen gebouwd was in de waterhindernis is inmiddels vergaan en verwijderd, maar het prieeltje dat er achter stond staat er nu nog steeds. Ad kan goed vertellen en heeft veel boeiende verhalen uit de oude doos. Bekende namen van oud-coryfeeën als Tjeerd Velstra en Daan Modderman passeren de revue en het is jammer dat ik ze vanwege het tijdstip van de dag niet meteen kan vastleggen.

Vroeg uit de veren

Na een gezellige avond wordt de wekker gezet op 05.30 uur vanwege de shuttlebus die op donderdagochtend om 06.30 uur vertrekt. Mijn eerste ‘shift’ zal op donderdag van 10.00 uur tot 18.00 uur zijn, ik heb dus mooi de gelegenheid om het wedstrijdterrein te verkennen en wat mensen te begroeten.

Tekst en foto’s Gemma Verlaan. Overname niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding