Bram Chardon FEI World Cup (archief)
Bram Chardon FEI World Cup (archief) Digishots

Overtuigende winst voor Bram Chardon in Mechelen

Sport

In de opwarmronde moest Bram Chardon Jérôme Voutaz (Zwitserland) nog voor zich dulden, maar op de late vrijdagavond stelde de jonge menner orde op zaken in de Mechelse Nekkerhal. 

Parcoursbouwer Johan Jacobs had een uitdagend parcours gebouwd, met twee marathonhindernissen en een brug. 

Na een spannende drive-off werd Chardon jr gehuldigd als de overtuigende winnaar van de zevende en voorlaatste kwalificatiewedstrijd om de wereldbeker. Koos de Ronde legde beslag op de derde plaats. Glenn Geerts miste net de drive off en werd vierde.

Vierspan van Glenn Geerts stuurloos

De Belg maakte het nog wel even heel spannend. Net na zijn snelle finish (de tijd van 138,55 seconden was net te langzaam voor een plek bij de beste drie) maken zijn paarden een onverwachte beweging terwijl de menner juist enthousiast opspringt... Glenn verliest zijn evenwicht en de hele Nekkerhal houdt de adem in als het vierspan er stuurloos vandoor gaat. Koele backstepper Rodrigo Verstraeten weet de paarden net voor de VIP tribune tot stilstand te brengen. Glenn bleek inmiddels gelukkig ongedeerd.


Balletjes eraf in de drive off

Voutaz moest als eerste rijder de tijd zetten in de drive-off. Op de eerste kegelpoort lag er al een balletje in het zand en er volgde er al snel nog één. Daarmee leek zijn prestatie makkelijk te verbeteren voor Koos de Ronde, maar ook Koos reed de eerste kegel omver, waarna er nog twee fouten volgden.

Acht seconden voorsprong

Titelverdediger Bram Chardon had rustig aan kunnen doen, maar koos ervoor de snelheid van zijn span te testen. Hij verbeterde zijn snelle basisronde met nog eens twee seconden, maar dat ging wel ten koste van een fout. Met ruim acht seconden voorsprong op de Zwitser pakte de vierspanrijder uit Den Hoorn de winst en daarmee voor de derde keer dit seizoen het maximale aantal wereldbekerpunten. 

Bram Chardon staat nu op gelijke hoogte met Boyd Exell. Mede door zijn knappe derde plaats in Mechelen staat Koos de Ronde nu op plek vier in de tussenstand van de wereldbeker.

Finaleplaats verzekerd

Op 20 en 22 januari rijden IJsbrand en Bram Chardon hun laatste kwalificatiewedstrijd, in Leipzig. Koos de Ronde is daar ook van de partij met een wildcard. De drie deelnemende menners van TeamNL zijn nu al verzekerd van een plaats in de wereldbekerfinale en zullen de wedstrijd in Leipzig gebruiken als een laatste test voor de wereldbekerfinale. 

De finale is in Bordeaux van 2 tot en met 5 februari.

Uitslag FEI Wereldbeker wedstrijd Vierspannen Mechelen

 1. 1. Bram Chardon (Den Hoorn) - 133.19 / 135.25
  2. Jérôme Voutaz (Zwi) - 138.12 / 143.49
  3. Koos de Ronde (Zwartewaal) - 137.14 / 150.88
  4. Glenn Geerts (Bel) - 138.55
  5. Benjamin Aillaud (Fra) - 143.52
  6. Michael Brauchle (Dui) - 148.50
  7. Dries Degrieck (Bel) - 148.94

Tussenstand na 7 van de 8 kwalificatiewedstrijden

 1. 1. Boyd Exell - 30 punten
  Bram Chardon - 30 punten
  3. IJsbrand Chardon - 24 punten
  4. Koos de Ronde - 19 punten

Uitslag van de FEI Wereldbekerwedstrijd Vierspannen Mechelen

Bron: KNHS Persbericht

Foto: DigiShots (archiefbeeld)