IJsbrand Chardon tijdens CAI Exloo 2023
IJsbrand Chardon tijdens CAI Exloo 2023 Wilco van Driessen

Nederlanders winnen meerderheid rubrieken Exloo

Sport

Afgelopen weekend werd de internationale wedstrijd in Exloo verreden. Dit was de ‘generale repetitie’ voor het WK Paramennen en het EK vierspan paarden dat eind augustus in Exloo gehouden wordt. Francisca den Elzen en IJsbrand Chardon gaven hun concurrentie het nakijken. 

“Ik kwam naar Exloo om een nieuw paard uit te proberen. Die heeft het fantastisch gedaan, ik kan niet anders zeggen”, vertelt de winnaar enthousiast. “Het liep goed. In de dressuur kreeg ik 40 punten en in de marathon hadden we in zes hindernissen de snelste tijd. Maar de top was hier niet aanwezig”, nuanceert Chardon zijn overwinning.

Perfecte bodem

“We reden in drie nieuwe hindernissen die voor het EK en WK gebouwd zijn. De waterbak is een hele snelle hindernis met een super goede bodem erin. Hindernis drie was technisch, maar die was nu niet moeilijk uitgevlagd. Het is afwachten wat de parcoursbouwer daar straks doet. Hindernis vier was ook een nieuwe hindernis, het zag er allemaal goed uit. Het dressuurterrein is uitstekend, de bodem is top. Ik reed de marathon in de stromende regen, maar de bodem in de hindernissen was nog prima. Het kan echt een mooi kampioenschap worden”, aldus Chardon.

Super gevoel

Toch kwamen er maar weinig vierspanrijders uit de top naar Exloo om in de EK-entourage te rijden. “Ik ging vooral omdat ik een nieuw paard dat ik graag wilde uitproberen. Nu ik gereden heb ben ik ontzettend blij dat ik dat gedaan heb. Het geeft toch een stukje voorsprong. Je ziet het terrein, je hebt de beleving van de locatie en we hebben in drie van de nieuwe hindernissen gereden. Natuurlijk is het straks met andere poorten anders, toch heb ik al een feeling met de hindernissen. Dat is nooit een nadeel. Maar de concurentie kent Exloo ook.” Chardon snapt zijn collega’s wel: “Het is nog vroeg in het seizoen met de kans op slecht weer, en dat hadden we ook. Dan heb je ze liever thuis staan. Maar ik heb er geen spijt van dat ik ben gegaan. Mijn nieuwe paard scoorde op alle onderdelen en dat gaf me een super gevoel.”

Meer informatie over de slotdag vind je hier

De uitslagen vind je op Hoefnet.nl

Bron: KNHS