Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Boxrust? Zes tips om je paard zo happy mogelijk te houden

Welzijn Opvallend

Boxrust, geen paardeneigenaar wil dat woord graag horen en geen paard dat graag hele dagen op stal wil staan.Toch kan het soms niet anders, omdat het de enige weg naar genezing zal zijn. Je ziet maanden aan training langzaam verdampen en de afspraken voor een mooi rit in het bos, of een keer een menwedstrijd heb je inmiddels afgezegd. 

Je moet er maar het beste van maken, zo’n periode van verplichte stalrust. Je paard zo happy mogelijk houden is het devies ...

1. Verveling

Afhankelijk van hoe lang de stalrust duurt, ligt voor je paard verveling op de loer. Dus je paard staat sowieso niet in een achteraf hoekje, maar in ieder geval op een plek waar met regelmaat wat te doen en te zien is. 

Degelijke spiegels in je stal ophangen kan je paard het gevoel geven dat niet hij alleen is. Als je paard naar buiten kan kijken, kan hij dit afwisselen met het paard in de spiegel. Zorg wel voor een onbreekbare spiegel, op zeven jaar extra ongeluk zit je ook weer niet te wachten.

 2. Radio aan

Je kan overwegen een kleine radio aan te schaffen voor je paard. Muziek zorgt voor wat achtergrondgeluid en overstemt misschien het gehinnik vanuit de wei. Let er wel op dat je de zender niet op een jazzstation zet! Klassiek en country heeft de voorkeur. 

3. Doe andere dingen met je paard

Doe eens wat anders met je paard dan 5 of 10 minuten stappen, poetsen en op stal zetten. Neem een cursus paardenmassage. Wel eerst even overleggen met je dierenarts of dit mag, maar je paard komt op die manier wat langer uit zijn box, jij hebt ook iets extra’s te doen en voor de spieren, de doorbloeding en de huid is een oppervlakkige massage altijd fijn.

4. Zoek een maatje 

Misschien is er op stal (of in de buurt) een paard dat ook boxrust nodig heeft. Of wellicht is er een paard of pony die vanwege teveel gras eten meer op stal moet staan. Dat zou voor beide paarden ideaal zijn, want dan kunnen deze twee (een deel van de dag) naast elkaar staan. 

Het formaat maakt niet uit, een Shetlander kan dus ook. Zorg er dan alleen wel voor dat ze elkaar op z’n minst kunnen zien. Is de box groot genoeg, dan zou je kunnen proberen ze bij elkaar te zetten. 

5. Veel ruwvoer, weinig brok

Het voeren van paarden tijdens boxrust zorgt ook vaak voor de nodige uitdagingen. De hoeveelheid brokken beperk je tot minimaal en bij voorkeur ga je over op een simpel onderhoudsbrok of schrap je het helemaal. 

Zorg voor ruwvoer dat niet veel energie bevat. Hooi heeft het paard in deze situatie vooral nodig om zichzelf niet te vervelen. Een lage energiewaarde is dan het beste. Dit stop je natuurlijk in een fijnmazig hooinet, zodat hij nog een beetje moet werken voor z’n eten. Koop eventueel een lickit (let op de suikers!) of een voerbal waar tijdens het spelen af en toe een brokje uit komt. 

6. Kleine wei of paddock 

Heb je een relatief rustig paard en begint de boxrust in het voorjaar of zomer, overweeg dan om je paard op de wei te zetten. Op een weitje ter grootte van een postzegel, en op z’n minst vlak bij andere paarden zodat de rust bewaard blijft. Uiteraard zorg je voor een stevige afzetting.  

Buiten staan werkt het beste als je dit vanaf het begin van de boxrust doet, dan is je paard onder normale omstandigheden nog niet hyperactief. Overleg eerst met je dierenarts en zet een stukje van 3 bij 3 of maximaal 4 bij 4 af in wat hoger gras. Draven of galopperen dient niet mogelijk te zijn. 

Zeker in het voorjaar duikt het paard direct met zijn hoofd naar beneden om te eten. Zet dus elke dag een ander klein stukje af zodat het gras in ieder geval aantrekkelijk blijft. Na een of twee uur zet je het paard weer op stal. 

Het ‘uitje’ zorgt in elk geval weer voor afwisseling, al moet het dus heel zorgvuldig gebeuren en moet je de reactie van je paard in de gaten houden. Wordt hij te druk, dan is het jammer, maar dan zit ‘even buiten zijn’ er niet in.

Bron: Naar een idee van horse and hound | Hoefslag
Foto: Remco Veurink