Succesvol CH Tolbert

Nieuws

Een nieuwe organisatie bracht CH Tolbert, uitgeschreven voor Friezen, tuigpaarden, hackney’s en Shetlanders naar de vrijdagavond. Voorheen was het concours al eens op een zondag georganiseerd. Lammert Tel stak de koppen bijeen samen met zijn mede organisatoren Bea Dijk, Annemiek Greidanus en Louwe Mulder en zij wisten een succesvolle ‘eerste’ editie van hun CH Tolbert neer te zetten.

Niek Alting had met zijn Emerson de primeur om, op dit ‘nieuwe’ evenement, zijn eerste titel met Emerson binnen te halen. Voor de regionale tuigpaarden stond het ereklasse kampioenschap gepland. Diverse kandidaten waren favoriet, zo ook Emerson. Deze zoon van Manno wist dat het moest gebeuren en deed er keer op keer een schepje boven op. Dat het alle kanten op kon gaan was van te voren bekend, gezien de koppositie dit seizoen diverse malen ook door andere paarden werd ingenomen. Voor Niek was het zijn eerste titel met Emerson en hij was dan ook meer dan trots. De jury lichtte Emerson toe als een compleet paard, mooi in zijn houding terugkomend in de achterhand, een ruime voorhand maar bovenal geeft hij een heel mooi compleet beeld. Op de tweede plaats de merrie Celony die met Linda Boelens ook zeer sterk bewoog, maar in de houding toe moest geven op de winnaar. Plaats drie en vier moesten beslist worden door de arbiter. Hij koos voor Evert V met Fokkelien Oldenburger op drie, en Ditisem met Albert Lueks op vier.

Nico Calis jr boekte in Tolbert succes met de merrie Jessie (v. Cizandro) in de lage limiet. Deze chique donkerbruine merrie begint het steeds meer te begrijpen en Nico wist haar met een mooie houding en sterke bewegingen naar de overwinning te rijden. Gevolgd door ‘stalgenoot‘ Kretina (v. Fantijn) van Jurjen van der Velden in handen van Harm Jan Veenstra. Hugo won met Alberd van Dijk de hoge limiet. Heideroos en Harry van Middelaar gaven zeer goed partij. Zij werden tweede voor Inanda en Harm Jan Veenstra. Opnieuw was er succes voor Emerson, ditmaal niet met Niek Alting maar nu in de Young Riders competitie met Manon Veerman. De uitslag kon in één keer bekend worden gemaakt en Mart Helmus kwam met Kennedy op twee. Sander Hoogenberg werd met Johannalina derde en won tevens de stijlprijs in deze rubriek. Rianne de Vries mocht in de damesklasse voor de concourswagen de ereronde aanvoeren samen met de merrie Celony die zij uit mag brengen voor Lammert Tel. Icoon volgde met Manon Veerman op twee voor Dinkie met Karin Lunsche. Bij de tweespannen was het wat lastiger te jureren. Of een span liep niet netjes naast elkaar, ze gingen uit elkaar hangen, of ze bewogen netjes maar niet spectaculair. En ja, waar kies je dan voor? Voor een span dat over de benen het meest tuigtypisch is maar niet netjes naast elkaar loopt of voor een span dat netjes naast elkaar loopt maar niet heel spectaculair beweegt? Ook dat waren vraagtekens voor het publiek… Hugo en Jacob wonnen deze rubriek met Alberd van Dijk gevolgd door de twee zwarten Unitas en Armani van de Egberdinahoeve met Susan Bouwman, debutant Richard Hofstra met Indybala en Hummer en Gerard van der Meulen met Wapenaar en Kempenaar.

Een mooie showrubriek was er gepland voor oud-rijders en -strijders. Tien combinaties verschenen in de ring, helaas moest er één vroegtijdig de baan verlaten. De overwinning in deze rubriek ging mee met Jans Stevens die de merrie Celony presenteerde. Op twee kwam de fanatieke Tinus Hahn met Emerson. Plaats drie was er voor Willy Tienkamp die hun eigen merrie Dinkie voor stelde. Louwe Mulder presenteerde ‘Fantijn jr‘, een Shetlander, en werd vierde. Als er een stijlprijs was, kon die gaan naar Roelofje Harmpje Veenstra (Roelof-Harm) hij had zijn uiterste best gedaan om er als ‘dame’ zo keurig mogelijk uit te zien.

Albert Minkema won met Melle van de Lits de eerste limietklasse voor de Friezen. Plaats twee was er voor de spectaculair bewegende Sven B in handen van Sofi Vaisanen. Tsjalle 454 voerde met Age Okkema de ereronde aan van de ereklasse. Met Rinse P.J. was Udo de Haan goed voor de tweede plaats. Leslie Agricola werd derde met haar Feitse G.L. In de damesklasse wist Sofi Vaisanen wel de overwinning te behalen met Sven B en liet Berber van der Veer met Rinse P.J. achter zich, deze combinatie won wel de prijs voor het schoonste geheel. Nadia den Hollander werd derde met Joce Femke van de Noeste Hoeve. Laatstgenoemde rijdster wist met een ander paard van de Noeste Hoeve, Thoran, de Young Riders rubriek te winnen. JR Bouwman werd eervol tweede met Egberdina’s Lodewijk. Berber van der Veer werd met Het Swarte Paert Sierd P.J. derde voor debutant Ian van Praag met Feye van de Fabiennehoeve. Albert Minkema won al de limietklasse, maar ook de tweespanrubriek mocht hij op zijn naam schrijven. Met Ype- en Zafirah van de Lits wist hij het oranje lint te behalen. Susan Bouwman volgde op twee met Egberdina’s Lodewijk en -Tjeerd. Een rubriek later wist Alberts dochter Lisa Minkema de Auto Joure XL competitie onder het zadel te winnen. Xander met Jacob van der Heide werden tweede voor Siert 499 en Marieke Okkema.

Henrie Hutten was de man die met Eclipse Fireball de hoogste eer mocht ontvangen in de lage limietklasse. Inge Jansen volgde op twee met Ceres van de Wörmink. In de hoge limiet wist Inge Jansen wel te winnen, nu met Highway’s Dream Boy van Wim Schutte. Van’t Kolklands Latino werd in handen van Gerrit van der Kolk tweede voor Jerry Vierwind met Indigo. In de ereklasse wist Jerry met Gin’s Black and White de rubriek te winnen. Stalgenoot Heartland Real Deal werd in handen van Amber Banis perfect tweede. Tom Woolderink had de leidsels in handen van Ringo Star en werd derde. Amber Banis won met Heartland Real Deal wel de rubriek gereden door dames. Inge Jansen pakte nu de tweede plaats met Highway’s Dream Boy. De enigste grote maat in dit gezelschap was Plain’s Inkspot met Andriene van de Laar en werd derde, en zij mochten de prijs voor het schoonste geheel in ontvangst nemen. Helaas waren er maar drie opgaves voor de grote maat hackney’s. Gelukkig waren ze alle drie wel aanwezig waardoor de wedstrijd toch verreden kon worden. Andriene van de Laar won nu wel met Plains Inkspot. ‘Hij beweegt misschien niet het spectaculairste maar laat wel een constante course zien’, aldus de jury.  Op twee Tivoli’s Sunday Boy met zijn trotse eigenaar Gerard Zwartjens, André Veltkamp sloot nu de rij met de iets te drukke, maar met zeer ruime bewegingen optredende Bocellies Matteo. Jerry Vierwind won de tweespan rubriek met vader en zoon Gin’s Black and White en Indigo. Wouter Wouters werd tweede met Ricky in the Rain en Ponderosa’s Obsession. Cynthia Ardesch werd derde met Magic Little King en Browny.